Hlavní obsah

Chrenek dal Fischerovi na kampaň dalších pět miliónů

Aktualizováno

Dalších pět miliónů korun dostal v pondělí na svůj volební účet prezidentský kandidát Jan Fischer od miliardáře a spolumajitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka. Jeden z nejbohatších Čechů tak zatím favoritovi klání o Pražský hrad přispěl celkem 14 milióny korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Fischer

Článek

Chrenek dal Fischerovi devět miliónů již v letos v červenci. Tehdy to miliardář vysvětlil tím, že k Fischerovi chová největší důvěru ze všech prezidentských kandidátů a ocenil ho za jeho působení v čele úřednické vlády.

K úterý bylo na internetovém výpisu z Fischerova transparentního účtu 3,25 miliónu, kandidáti mohou v prvním kole podle zákona utratit maximálně 40 miliónů korun a ve druhém kole 10 miliónů.

Transparentní účty má i většina i ostatních kandidátů. Miloš Zeman, který je podle průzkumů dalším z favoritů přímé volby, má momentálně na svém účtu přes milión korun.

Kandidát ODS Přemysl Sobotka získal od dárců 730 000 korun, zatímco nominantka lidovců Zuzana Roithová má na účtu 250 000 korun. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má v současné době k dispozici přes čtyři milióny korun.

Přes tři milióny zatím nasbíral Jiří Dienstbier (ČSSD). Podnikateli Tomio Okamurovi zatím lidé poslali přes deset tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám