Hlavní obsah

Tomáše Pitra pustil soud na svobodu za dobré chování

Právo, Jakub Troníček
Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze potvrdil v úterý rozhodnutí o podmínečném propuštění podnikatele Tomáše Pitra z výkonu trestu. Právu to potvrdil mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer. Podle mluvčí soudu Martiny Lhotákové si propuštění vysloužil mimo jiné dobrým chováním ve věznici. Její brány opustil po poledni.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Pitr u soudu

Článek

Pražský vrchní soud potvrdil Pitrovi v září tříletý trest vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Té měla vzniknout škoda ve výši 700 miliónů korun.

„Pan Pitr byl podmínečně propuštěn po odpykání si poloviny trestu, započítávala se mu totiž doba strávená ve vazbě ve Švýcarsku a částečně i v České republice,“ uvedla k tomu Lhotáková.

Zároveň dodala, že Pitr byl doposud netrestán a navíc mu soudem nebyla ani stanovena povinnost uhradit vzniklou škodu. „V případě nezákonného vyvedení akcií zmíněné firmy tvrdily, že se necítí poškozeny, a v případě daňových podvodů byl odsouzen za pokus o podvod, a proto tam k žádné škodě nedošlo,“ vysvětlila mluvčí soudu.

Roli podle ní sehrál i fakt, že Pitr současně uhradil náklady trestního řízení a náklady na vazbu. „Ve výkonu trestu byl kladně hodnocen, a celkově tak splnil podmínky pro podmínečné propuštění,“ dodala Lhotáková.

Tři roky na zkoušku

„Městský soud v Praze potvrdil rozhodnutí obvodního soudu pro Prahu 6, který podmíněně propustil Tomáše Pitra z výkonu trestu odnětí svobody a stanovil mu zkušební dobu v trvání tří let. Současně jsme v dopoledních hodinách odeslali věznici v Ruzyni příkaz k propuštění odsouzeného,“ shrnula Lhotáková s tím, že soud pro Prahu 6 o věci rozhodoval kvůli tomu, že právě v jejím obvodu Pitr trest vykonával.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky, jelikož stáhl tamní žádost o azyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám