Hlavní obsah

Architekti vymysleli příbytky do mrazů pro bezdomovce

Právo, trj
Praha

Zkušenost z loňské zimy, během níž umrzly desítky lidí bez domova, přiměla architekty z ateliéru Ting navrhnout příbytek, který umožní nejkrutější mrazy přežít. A do kterého není třeba příliš investovat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Síť, podlážka a karton mohou ochránit před umrznutím.

Článek

Stačí dvě palety, rezavá kari síť do betonu, igelit a kusy kartonu. Výsledek architekti a sdružení Jako doma nazvali Dům bez domova aneb Hledáme možnosti vlastního bydlení, 1+0 kousek od Vltavy, do 1000 korun. Sami svůj návrh v únoru vyzkoušeli.

Různé variace na toto téma předvedli v sobotu v karlínském azylovém domě sv. Terezie. „Tohle je individuální, budeme navrhovat ale i systémovější řešení, nějakou infrastrukturu,“ doplnil architekt Daniel Kolský.

V ideálním případě lze podle architekta Štěpána Tomana pod podlážky umístit do země kouřovod, který prochází pod příbytkem, přičemž oheň lze rozdělat venku. „Chybí už jen připojení k internetu,“ glosoval to jeden z příznivců.

Město postaví vyhřívané stany

Praha oznámila, že pro bezdomovce postaví vyhřívané stany, ovšem v případě, že teplota po tři dny klesne pod minus pět stupňů. Dříve Praha měla pro stavbu stanů hranici minus deset stupňů po tři dny za sebou. O loňské zimě stany poskytovaly přístřeší asi měsíc, město za to vynaložilo 1,8 miliónu korun, přesto někteří bezdomovci umírali na ulici. Mnozí totiž pomoc odmítají. Zhruba stejnou sumu magistrát vyčlení i pro nadcházející zimu.

Pražští bezdomovci mohou na loď Hermes, na níž se při mrazech toleruje menší množství alkoholu v krvi a není třeba se legitimovat, anebo do nocleháren a středisek neziskových organizací. Ty například nabízejí možnost přečkat mrazivou noc na židli. „Už jsme zaznamenali denní nárůst klientů. V říjnu chodilo v průměru 300 lidí, v listopadu už je to průměrně 340 lidí,“ řekla Petra Lakatošová z Naděje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám