Hlavní obsah

Místo nevěstince budují Ve Smečkách hudební dům

Právo, Stáňa Seďová

Majitelé domu č. 22, odkud stavební úřad v květnu vykázal erotický klub, jež vystavoval své pracovnice v oknech, už pracují na rekonstrukci. Dušují se, že návrat nevěstince nedovolí. Zpátky jsou nájemníci GTS i nahrávací studio. Dělníky hlídá ochranka.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Dělníci už vysadili ocelové konstrukce a demontovali 16 kójí, ve kterých tu dříve obsluhovaly prostitutky své zákazníky

Článek

Redakci deníku Právo se podařilo nahlédnout do domu, kde několik týdnů fungoval erotický klub, jenž se stal bodem sváru Prahy 1 a magistrátu. Tyto dvě strany kvůli postupu stavebního úřadu Prahy 1 a jeho následného zpochybnění hlavním městem, skončí zřejmě u soudu. Majitelé domu č. 22 společnost Gladerios, se už nyní pilně pracují na odstranění interiérových úprav provozovatele nevěstince, který se podle nich celou dobu prokazoval neplatnou nájemní smlouvou.

„V tuto chvíli jsme odstranili kóje, ocelové konstrukce, vyčistili okna a odstranili videokamery, které byly v každé místnosti. Kójí tu bylo celkem šestnáct. Jen demontáž toho, co zde postavili bez stavebního povolení, nás vyšla na 450 tisíc korun,“ popsala současné dění v domě č. 22 členka představenstva společnosti Gladerios, která si nepřála být jmenována.

Věříme, že už se tato situace nemůže opakovat.
zástupkyně majitele domu

Není se co divit, protože právě ona byla přítomna dubnovému násilnému vniknutí společnosti Chilicake, kterou doprovázelo zhruba padesát členů ochranky nového nájemníka.

„Věříme, že už se tato situace nemůže opakovat. Tehdy mě vylákala protistrana, tedy společnost Chilicake na policii, a když jsme se s právníkem vrátili, už tam řádili a uráželi zámky. Do bytu už jsem se taky nemohla vrátit a přiznám se, že po těch výhružkách se tam bojím i teď. Bydlím v podnájmu, ale každý den tam jsme. Dům hlídá ochranka, další lidi máme v záloze a ve chvíli násilného vniknutí jsme domluveni i s policií,“ popisuje zajištění domu č. 22 zástupkyně majitele domu.

Celý spor mezi Gladerios, tedy majitelem domu a firmou Chilicake, která si nárokuje dvě patra, jež má podle nájemní smlouvy na rok předplacené a podepsané, řeší v současnosti soud.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Stávající interiér

„Společnost Gladerios, se jako jediný vlastník nemovitosti má právo rozhodovat a nakládat se svým majetkem. Firma Chilicake v případě vstupu do jeho nemovitosti Ve Smečkách č. 22 by se dopustila naplnění skutkové podstaty trestného činu neoprávněného vstupu do nemovitosti, neboť vlastník neuznává údajně uzavřený nájemní vztah mezi ním a společností Chilicake,“ řekla redakci právní zástupkyně majitele Gladerios, Romana Hiklová.

Tomu, že byla nájemní smlouva provozovatele erotického klubu uzavřena za podivuhodných podmínek, nasvědčuje i cena. „Tvrdili nám, že mají uzavřenou nájemní smlouvu a že zaplatili předem 90 000 korun, tedy podle nich deset měsíců dopředu. Nájem za dvě patra v tomto domě za 9 tisíc měsíčně je kromě jiného také na pováženou. Když zjistili, že jim to neprojde a nedáme se zastrašit falešnou nájemní smlouvou, nabídli, že dům odkoupí. Ale můj šéf řekl jednoznačně ne,“ prezentovala rozhodné kroky majitele domu jeho spolupracovnice.

Soudy se potáhnou minimálně ještě rok

Už v tuto chvíli se do domu vrátili dva nájemníci, společnost GTS a filharmonické nahrávací studio. Minimálně rok se ještě potáhnou soudy, ale to majitelům nebrání už v tuto chvíli začít s budováním hudebního domu.

„Dům ve Smečkách je budovou, kde historicky hrála a hraje Filharmonie města Prahy. Vlastník si rozhodně nepřeje využití budovy k účelům provozu nevěstince. Podnikatelským záměrem vlastníka nemovitosti je zachovat původní účel, architekturu budovy a vytvořit kulturní stánek,“ sdělila Právu Hiklová.

Obyvatelé ulice Ve Smečkách, rodiče dětí z místní mateřské školy nebo návštěvníci Činoherního klubu by už tak nikdy neměli narazit na obnažené prostitutky za okny domu č. 22.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám