Hlavní obsah

O osudu vlády se rozhodne za týden, Sněmovna přerušila jednání

Aktualizováno

Poslanecká sněmovna nakonec přerušila své úterní jednání a o daňovém balíčku bude jednat příští týden. Odložení navrhla ODS, která nemůže najít kompromis se svými rebelujícími poslanci. Na návrh nakonec přistoupily i koaliční strany TOP 09 a LIDEM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rebelující poslanci ODS v čele s Petrem Tluchořem

Článek

Předloha je ve Sněmovně s řadou pozměňovacích návrhů před závěrečným schvalováním. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura přednesl zkraje schůze návrh na přerušení schůze do příštího úterý 14:00. Pro hlasovalo 101 poslanců, proti se jich vyslovilo 88.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že TOP 09 na návrh ODS přistoupí. „Jiskřičku naděje nechceme uhasit. Vyhovíme, ale děláme to s mírně štítivým pocitem,“ poznamenal v České televizi.

Jeden z revoltujících poslanců Petr Tluchoř řekl, že nevidí zásadní důvod pro přerušení schůze. "Bereme to jako prostor pro diskusi. Mrzí nás, že nebyla ochota přistoupit na naše návrhy," uvedl poslanec. Jeho skupina nicméně přerušení schůze podpoří.

"Šest miliard z DPH by měl každý ministr financí schopen najít během odpolední svačiny," řekl Tluchoř s tím, že DPH a daňová progrese pro nejbohatší je pro něj nepřekročitelná podmínka.

Ráno proběhlo jednání s rebely

V úterý ráno probíhalo další jednání pracovní skupiny ODS, která měla najít shodu na možných změnách v daňovém balíčku. Poslanci se ale ani tentokrát nedohodli. Rebelové odmítají zejména zvýšení DPH a vyšší zdanění nejbohatších. Podle Stanjury už se pracovní skupina nesejde.

Petr Tluchoř v rozhovoru pro Novinky.czVideo: Novinky

Skupina revoltujících poslanců ODS dosud trvala na dvou ze svých čtyř návrhů; nemá se zvyšovat daň z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent a nemá se zavádět dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy. Za nedostatečný označili nespokojení poslanci návrh premiéra a předsedy ODS Petra Nečase, podle kterého by vzrostla jen snížená sazba DPH a vyšší zdanění bohatších lidí by bylo omezeno na jeden rok.

Podle Marka Šnajdra je zřejmé, že z daňového balíku vypadne zpřísnění podmínek příspěvku na bydlení. Na tom se už údajně pracovní skupina ODS shodla.

Pokud se v ODS najde na některých změnách v daňovém balíčku shoda, budou s nimi muset souhlasit i další koaliční strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám