Hlavní obsah

Životní úroveň si pochvaluje nadpoloviční většina obyvatel Česka

Právo, jon

Nadpoloviční většina obyvatel Česka (58 procent) hodnotí současnou životní úroveň své domácnosti jako dobrou. Obdobně to Češi viděli i před rokem. Vyplývá to z posledního průzkumu agentury STEM.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dopady pokračující ekonomické krize a potíží, se kterými zápasí půlka Evropy, se tak podle expertů u nás doma výrazněji během roku neprojevily. Podíl spokojených občanů však nepřekonal rok 2007, kdy dosáhl 65 procent.

Hodnocení životní úrovně je podle sociologů výrazně ovlivněno vzděláním. Lidé s vyšším vzděláním vidí svoji životní situaci pozitivněji, protože také mají díky vzdělání vyšší příjem.

Svoji domácnost vidí pozitivně také studenti, živnostníci a podnikatelé a lidé s vyšším osobním majetkem.

Foto: Právo

Pokud by české domácnosti chtěly investovat a pořídit si nějakou věc do domácnosti v hodnotě nad padesát tisíc, uvádí dále agentura STEM, snažily by si na ni především našetřit.

Šetřilo by 41 procent dotázaných. Nebo by si Češi vzali půjčku (35 % dotázaných). Sáhnout do svých úspor se totiž většině našich občanů pro nákup něčeho do domácnosti zpravidla nechce.

Podle expertů se domácnosti chovají odpovědně. Naspořené peníze berou jako rezervu pro případ skutečně mimořádných závažných vydání či jako zdroj peněz pro přežití, kdyby někdo z rodiny ztratil například práci, a tedy i pravidelný měsíční příjem.

Do úspor by sáhli především lidé s větším osobním majetkem a důchodci, kteří již nemají takovou možnost získávat nové volné finanční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám