Hlavní obsah

Komunisté jsou v kurzu, hlásí zvýšený zájem o členství

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posílená KSČM se začíná dostávat do kurzu a lidé projevují zvýšený zájem o členství. Vyplývá to z vyjádření šéfů regionálních organizací komunistů, které Novinky oslovily. Zájem o vstup do rudé strany projevují i mladí lidé.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunistům už několik měsíců rostou preference, stali se faktickými vítězi krajských voleb, které se konaly v pátek a v sobotu. Stoupající hvězda KSČM se projevuje i na zvýšení zájmu o členství ve straně.

„Zaznamenáváme zhruba od konce loňského roku stále se zvyšující zájem,“ řekl na dotaz Novinek šéf středočeských komunistů Stanislav Grospič. Zdůraznil přitom, že chuť vstoupit do strany projevují lidé rovnoměrně ve všech okresech.

Ruce si mohou mnout i komunisté v Královehradeckém kraji. Pochvalují si především, že „rudou knížku“ chtějí hlavně mladí lidé. „Zájem se od začátku roku mírně zvyšuje a jde především o mladé a střední věk,“ uvedla šéfka královehradecké KSČM Taťána Lankašová.

Loni komunistům členů ubylo

Ostře sledovaným je nyní především Ústecký kraj, kde komunisté krajské volby vyhráli. Šéf regionální organizace Oldřich Bubeníček míří na post hejtmana. I v tomto kraji se lidé do KSČM více hlásí. „Za poslední půl rok je větší zájem. Jedná se převážně o lidi do 35 let,“ prozradil Bubeníček.

Podobná situace panuje podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika na Vysočině.

Vyjádření šéfů krajských organizací potvrdil šéf komunistů Vojtěch Filip. „Růst je evidentní,“ řekl Novinkám. Pochvaloval si i zájem mladých lidí. Jako příklad uvedl, že v jeho domovských jižních Čechách vytvořili novou místní organizaci, kdy je jejímu předsedovi 24 let.

Otázkou ovšem je, zda zvýšení zájmu o členství v posledních měsících nakonec dokáže vyvážit každoroční úbytek, kterému KSČM čelí. Loni měli komunisté 56 763 členů, což bylo o 5227 méně než v roce přechozím. Věkový průměr se zvýšil na 75 let. Příchod mladých lidí je tedy pro komunisty klíčový.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám