Hlavní obsah

ÚOHS vyměřil Budějovicím pokutu 1,3 miliónu korun kvůli IT zakázce

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Českým Budějovicím pokutu 1,3 miliónu korun. Město podle něj neumožnilo soutěž ve výběru dodavatele IT technologií a zakázku přikleplo v listopadu 2007 a v červnu 2010 společnosti BIT Servis.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma, který je stíhán v souvislosti se zadáním zakázky bez výběrového řízení.

Článek

V souvislosti s podpisem dodatku ke smlouvě v roce 2010 stíhá policie českobudějovického primátora Juraje Thomu (HOPB) ze dvou trestných činů a hrozí mu až deset let vězení.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil statutárnímu městu České Budějovice pokutu ve výši 1,3 miliónu korun za nedodržení postupu stanoveného zákonem, když veřejnou zakázku na outsourcing serverové firmy město zadalo v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by byly splněny podmínky pro použití tohoto druhu zadávacího řízení stanovené zákonem,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda ÚOHS Petr Rafaj. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci.

Rafaj poznamenal, že město uzavřelo s vybraným uchazečem, společností BIT SERVIS spol. s r. o., smlouvu na plnění této veřejné zakázky v listopadu 2007 a v červnu 2010 i dodatek ke smlouvě.

ÚOHS se shodl s policií

ÚOHS tak vyhodnotil i podpis dodatku primátorem z roku 2010 a v podstatě se tak shodl s policií. „Dle ÚOHS je reálným obsahem dodatku ke smlouvě nová nadlimitní veřejná zakázka na služby, konkrétně na pořízení nových a modernějších komponent hardwarového zařízení a rovněž nového softwarového vybavení,“ konstatoval Rafaj.

Primátor Juraj Thoma se k podpisu vyjádřil na tiskové konferenci v Českých Budějovicích po jeho obvinění policií. Je na rozdíl od ÚOHS a policie přesvědčený, že se na podpis nevztahuje zákon o veřejných zakázkách. „V roce 2010 jsem jako primátor města podepsal takzvaný dodatek ke smlouvě z roku 2007. Existuje písemné stanovisko, že nedošlo ke změně předmětu díla ani navýšení ceny, a proto se nejedná o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek,“ řekl novinářům Thoma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám