Hlavní obsah

Švédové sleví čtvrtinu, když si ČR pronajme gripeny na dalších 10 let

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o dalším pronájmu švédských stíhaček Gripen probíhají těžce. Podle informací Práva obě strany nechtějí příliš ustupovat. České ministerstvo obrany požaduje od Švédů výraznou slevu. Tu švédská strana chce nabídnout, ale pouze pokud si Češi pronajmou stroje na dalších deset let. To zase odmítá česká obrana. Zavázat se chce jen například na pět let.

Foto: Armáda ČR

Jeden z letounů po návratu z mise

Článek

„Švédové požadují za další desetiletý pronájem částku ve výši 74 procent současné částky při navýšení doplňkových služeb a upgradu letounu, což znamená poměrně výrazné snížení ceny,“ řekl Právu zdroj blízký švédské straně.

Desetiletý pronájem 14 švédských stíhaček za 20 miliard korun by měl skončit na konci roku 2014. Roční pronájem vyjde na dvě miliardy korun.

V případě, že by obrana přijala švédskou nabídku, vyšel by roční nájem na miliardu a půl. Za deset let by to tedy bylo 15 miliard korun.

Tyto informace Právu potvrdil i člověk blízký ministerstvu obrany.

„Ano, Švédové nabízejí celkem slušnou slevu, ale jen když se prodlouží pronájem o deset let. Ale česká strana se nechce upsat na tak dlouhou dobu a chce pronájem jen na pět nebo šest let. V tom případě ale švédská strana slevu nenabízí,“ uvedl.

Jednání o pronájmu 14 stíhaček se táhnou již od jara a zatím bez výsledku.

V listopadu další tendr

První nabídku odmítla vláda a vyzvala ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), aby se Švédy zkusil vyjednat výraznější slevu. Pokud se mu to do listopadu nepodaří, ministerstvo začne připravovat vypsání tendru.

Kvůli tomu, že se vyjednavačům nedaří hnout z místa, se pokoušejí o průlom ministři obrany obou zemí. Švédská ministryně obrany Karin Enströmová měla kvůli tomu naplánovanou cestu v noci na sobotu do Ostravy, kde se konají Dny NATO. Výsledek oba ministři oznámí dopoledne.

Obrana není s druhou nabídkou Švédska příliš spokojena, o tom již ve středu informovalo Právo.

Šéf sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant Právu řekl, že pokud Švédové nesleví, budou jednat pouze o tříletém prodloužení dosavadního pronájmu, aby si vytvořili čas na vypsání výběrového řízení na nákup nových letounů.

O čem konkrétně se Švédy jednají, nechtěl v předvečer schůzky Bulant říci.

„Ke konkrétním číslům se vyjadřovat nebudu, ale platí, že švédský návrh je mimo rozpočtové možnosti resortu ministerstva obrany,“ řekl Právu Bulant.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám