Hlavní obsah

Nemocnice čelí kvůli úmrtí po otravě metanolem trestnímu oznámení

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Případ úmrtí devětadvacetiletého muže, který v úterý ráno zemřel v nemocnici v Kyjově na Hodonínsku na otravu metylalkoholem, prověří policie. Za podnětem stojí bratr zemřelého, řidič taxislužby ve Veselí nad Moravou Jaroslav Knotek. Nemocnice podle něj pochybila. Bratr měl po příjezdu do zdravotnického zařízení říct, že prý pil „pofidérní“ rum, ze kterého se mohl otrávit. Přesto byla příčina podle něj určena pozdě.

Foto: ČTK

ilustrační foto

Článek

Mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník potvrdil, že přijali trestní oznámení, na jehož základě prověří možná pochybení kyjovské nemocnice. Zatím si vyžádali potřebnou dokumentaci z nemocnice. Její vyhodnocení nějaký čas zabere.

Vinu na straně nemocnice její ředitel Petr Svoboda razantně odmítá. Lékaři udělali maximum pro záchranu života. „Jestli někdo udělal chybu, tak to byl sám pacient, který tvrdošíjně odmítal převoz do nemocnice. Jestli někoho chtějí žalovat, pak by měli svůj hněv obrátit na výrobce pančovaného alkoholu,“ tvrdí ředitel. Kyjovská nemocnice podle jeho slov provedla maximum pro záchranu mladého muže.

Rozhodlo těch zhruba dvacet hodin, které uplynuly od požití jedu do přivolání pomoci.
ředitel nemocnice Petr Svoboda

Už v úterý, po úmrtí muže, Svoboda řekl Právu, že i když lékaři dělali, co mohli, aby muže oživili, byl mozek nenávratně poškozen. „Lékaři zahájili intenzivní léčbu, jelikož se ale jeho stav dva dny vůbec nelepšil, provedli další vyšetření, které zákonným způsobem potvrdilo klinickou smrt mozku. Po konzultaci s rodinou jsme od další intenzivní léčby upustili,“ řekl ředitel nemocnice.

Komplikacím podle Svobody mohl zabránit jen postižený muž, kdyby pomoc vyhledal včas. „Rozhodlo těch zhruba dvacet hodin, které uplynuly od požití jedu do přivolání pomoci,“ připomněl Svoboda.

Podle Petra Krystoně, který ve čtvrtek popíjel společně s kamarádem Martinem, vypil mrtvý asi deset rumů, které zapíjel malinovkou. Pil stejný rum, vypil ale jen pět pohárků a tvrdý alkohol prokládal pivem. Problémy neměl žádné. Podle expertů etanol v pivu pomohl eliminovat účinky metylalkoholu v rumu, a to kamaráda zachránilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám