Hlavní obsah

Zpřísněte prodej tvrdého alkoholu, burcují lékaři

Právo, hon

Otravy metylalkoholem by měly být pro české zákonodárce podnětem k zamyšlení, zda by se neměla zpřísnit legislativa v oblasti výroby a distribuce lihovin. Myslí si to představitelé havířovské nemocnice, kde jsou kvůli otravě metylalkoholem zakoupeným ve stáncích hospitalizováni čtyři lidé.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Článek

Tak rozsáhlá otrava nebyla podle dostupných informací v Česku registrována minimálně několik desetiletí.

„Zaráží mne, že se takový alkohol čepuje v trafikách. Já jsem to doposud ani nevěděl,“ řekl náměstek ředitele havířovské nemocnice Jaroslav Lux. „Měla by se tomu určitě věnovat větší pozornost ze strany celní, finanční i živnostenské. Asi by se měly zpřísnit podmínky pro výrobu a prodej alkoholu,“ dodal Lux.

Léčba takových pacientů je bez ohledu na vážné následky finančně velmi náročná. „Jeden pacient nás stojí šedesát tisíc korun denně,“ dodal ředitel nemocnice Jan Ferenc.

Razantněji proti černotě

Podle představitelů Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) by stát měl proti černému trhu s lihovinami razantněji zasáhnout. Unie odhaduje, že nelegálního původu je zhruba pětina všech v tuzemsku vypitých lihovin.

Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka by například pomohlo zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

„Stát by měl přitvrdit v regulaci segmentu výroby lihovin, ale důsledněji vymáhat i dodržování stávajících právních norem.

Legislativa však v některých případech naopak zcela nepochopitelně vytváří pro černý trh příznivější podmínky,“ uvedl.

V Česku v posledních dnech rychle přibývá pacientů s otravou metylalkoholem, zemřeli na ni tři lidé, další jsou ve vážném stavu v nemocnicích. [celá zpráva]

Anketa

Měl by se zpřísnit prodej tvrdého alkoholu?
ano, poslední kauza je toho důkazem
90,3 %
ne, současná legislativa je dostačující
9,7 %
Celkem hlasovalo 53195 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám