Hlavní obsah

Gazdík se zastal Hanákové: Ředitele ND odvolala, protože ho vyšetřuje policie

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za odvoláním ředitele Národního divadla Ondřeje Černého je skutečnost, že ho vyšetřuje policie kvůli majetkovým deliktům. Právu to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík na dotaz, zda vyslechne výzvu řady umělců a odvolá ministryni kultury a stranickou kolegyni Alenu Hanákovou. Odvolaný ředitel upozornil, že jde již o rok staré trestní oznámení.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík před jednáním K9

Článek

„Nebudu kritizovat paní ministryni za to, že odvolala někoho, koho šetří orgány činné v trestním řízení pro evidentní majetkové delikty,“ uvedl Gazdík.

Uznal, že odvolání Černého neproběhlo příliš šťastně. „Měla ho odvolat až v době, kdy mohla informace zveřejnit. To šťastné nebylo, ale jako její předseda jsem si důvody nechal vysvětlit a musím říci, že ty důvody jsou velmi závažné,“ poznamenal Gazdík. Dodal, že všechny důvody zveřejní ministryně v úterý na tiskové konferenci.

Černý: Trestní oznámení je rok staré

„Nejedná se o žádnou novou informaci. Trestní oznámení bylo na mě podáno asi před rokem a na jeho základě ministerstvo kultury poslalo do divadla audit, který došel k závěru, že nic nebylo porušeno. Od té doby, alespoň pokud vím, nic nového podáno nebylo,“ řekl Právu k trestnímu oznámení odvolaný ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Samotný Černý již v neděli v televizi Nova uvedl, že se ho jistě budou snažit očernit. „Očekávám v tuto chvíli diskreditační kampaň proti své osobě a myslím si určitě, že nebude z dílny paní ministryně,“ uvedl Černý.

Hanáková odvolání zdůvodňovala jinak

Hanáková odvolala Černého minulý týden s tím, že spojování Národního divadla a Státní opery Praha nepostupuje dost rychle. Řízením divadla pověřila svého ekonomického náměstka Martina Sankota.

Tyto kroky a chabé odůvodnění vyvolaly odpor mezi Černého kolegy v divadle, mezi umělci i opozičními politiky.

Odvolání Hanákové požadují ve své petici také iniciátoři petice Národ sobě!, kterou v neděli u Národního divadla přečetl herec Ondřej Pavelka. Její signatáři jsou také proti tomu, aby na místo Černého přišel ekonomický náměstek ministryně kultury Martin Sankot. Petici během necelých 24 hodin podepsalo podle mluvčího ND Tomáše Staňka 1850 lidí, vedle šéfů uměleckých souborů jsou mezi nimi například Jan Kačer, Petr Čtvrtníček, Soňa Červená, Jiří Ornest, David Prachař, Petra Špalková, David Matásek nebo Kateřina Winterová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám