Hlavní obsah

První ostrý start v Pobaltí: Češi v gripenech zasahovali u letadla nad Estonskem

Novinky, jas

První ostrý start mají za sebou čeští piloti stíhaček JAS-39 Gripen, kteří v rámci NATO hlídají vzdušný prostor nad Estonskem, Lotyšskem a Litvou. Ve středu vzlétali ve vzdušném prostoru Estonska k letadlu, které nedodrželo stanovenou letovou trasu. Ve čtvrtek o zásahu informovalo ministerstvo obrany.

Foto: Armáda ČR

Jeden z letounů po návratu z mise

Článek

"V odpoledních hodinách 5. září 2012 přešla hotovostní směna nejprve do vyššího stupně připravenosti. Zanedlouho již následoval rozkaz k ostrému vzletu, tzv. Alpha Scramble," uvedl podplukovník David Schreier, který je zástupcem velitele pobaltské mise.

Ostrý start nařídilo velitelství vzdušných operací v německém Uedemu. Důvodem bylo letadlo ve vzdušném prostoru Estonska, které nedodrželo pravidla pro lety po civilních letových tratích.

Velitel hotovosti major Jaroslav Tomaňa popsal úkol takto: „Dle předpokládaného tracku cíle a jeho rychlosti rozhodlo velitelství CAOC o provedení ostrého vzletu. Během příletu do prostoru jsme přijali základní informace o cíli a tyto informace jsme následně potvrdili.“

Po dostižení cíle, jeho identifikaci a krátkém doprovodu se oba hotovostní gripeny vrátily zpět na letiště na litevskou základnu Šiauliai.

Češi stráží prostor nad Pobaltím již podruhé. Jejich mise začala v září a potrvá čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám