Hlavní obsah

Nečas má problém, šest poslanců ODS odmítá podpořit vyšší DPH

Právo, Novinky, ČTK, jov, val, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda Petra Nečase (ODS) se otřásá v základech. Už šest poslanců ODS nezvedne podle informací Práva ruku pro vládní daňové změny. Koalice přitom bude ve Sněmovně potřebovat každý hlas, aby zvrátila veto Senátu. Premiér Petr Nečas už dříve naznačil, že by případné nepřijetí zákona mohlo znamenat konec jeho vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) s Petrem Tluchořem.

Článek

Před 19:00 zasedání Sněmovny skončilo, poslanecký klub ODS požádal o hodinovou přestávku. Předsedající Lubomír Zaorálek (ČSSD) zasedání ukončil, poslanci, kteří si ani neodhlasovali program schůze, se znovu sejdou ve středu ráno. Nečas má tak čas na to, aby rebelující poslance ODS přesvědčil.

Začátek schůze Sněmovny byl ve 14:00 o hodinu posunut kvůli požadavku klubu ODS. Ten se sešel už v dopoledních hodinách, jednání se ale protáhlo zřejmě kvůli tomu, že se několik poslanců ODS rozhodlo nepodpořit vládní zákony.

„Jednání stále pokračují, děláme všechno pro to, aby všechny zákony prošly,“ řekl novinářům předseda klubu Zbyněk Stanjura po přerušení jednání.

Podle informací Práva bylo před zahájením jednání Sněmovny v 15:00 minimálně šest poslanců ODS rozhodnuto nezvednout ruku pro vyšší DPH. Patří mezi ně Petr Tluchoř, Tomáš Úlehla, Ivan Fuksa, Radim Fiala, Jan Florián a Marek Šnajdr.

Úlehla nevěří, že Nečas nechá padnout vláduVideo: Novinky

Poslanec ODS Petr Tluchoř na dotaz Novinek potvrdil, že jeho rozhodnutí nepodpořit na jednání Sněmovny zvýšení DPH je definitivní a nezvratitelné. "Ano," odpověděl stručně v sms zprávě.

Nečas zřejmě nemá většinu

Petr Nečas přitom bude při úterním hlasování potřebovat každého poslance. Zákon, který počítá se zvýšením DPH o jeden procentní bod v obou sazbách, nedávno zamítl Senát. Aby koalice přehlasovala senátní veto, musí dát dohromady přinejmenším 101 hlasů z 200.

Vládní ODS, TOP 09 a LIDEM mají dohromady 100 poslanců. TOP 09 a Starostové již přislíbili hlasy všech poslanců. Stejně se zachová zřejmě i osm poslanců LIDEM. Pro vládní návrhy s koalicí obvykle hlasuje také Milan Šťovíček z Věcí veřejných.

Pro zákony nebude hlasovat také nezařazený Michal Doktor a zřejmě ani Pavel Bém (oba dříve ODS). "Tento ne stabilizační, ale destabilizační balíček je atentátem Miroslava Kalouska na tuto vládu," řekl Bém.

Tito poslanci by tak mohli zapříčinit kromě neodsouhlasení klíčových zákonů také pád vlády. Nečas totiž opakovaně řekl, že pokud nebudou schváleny daňové změny, nemá cenu, aby jeho vláda pokračovala.

Poslanci ČSSD, KSČM a VV po jednání svých poslaneckých klubů potvrdili, že zákon nepodpoří.

Nečas spojí příští hlasování s důvěrou vládě

Nečas v úterý na zasedání sněmovního klubu ODS údajně prohlásil, že pokud Sněmovnou neprojdou daňové změny, vláda předloží totožný zákon s žádostí o důvěru vládě. Tuto informaci potvrdil i místopředseda koaliční TOP 09 Miroslav Kalousek.

Petr Tluchoř později pro Právo odmítl, že by měl zájem na svržení vlády. „Opakovaně říkám, že nebudu hlasovat pro nedůvěru vládě. Výhrůžky pádem vlády považuji za liché. Přijde mi hloupé spojovat tento špatný zákon s důvěrou vládě,“ řekl Právu Tluchoř.

Anketa

Měli by poslanci v současné situaci hlasovat pro zvýšení DPH?
Ano
4,5 %
Ne
95,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71539 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám