Hlavní obsah

V IZIP se utopilo 450 miliónů, tvrdí Heger a podal trestní oznámení

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví podalo v pondělí trestní oznámení kvůli podezřením ze spáchání několika trestných činů v souvislosti s projektem elektronických zdravotních knížek IZIP, které pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) zařizovala stejnojmenná společnost. Celková škoda podle ministra Leoše Hegera činí přes 450 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví provádí v současné době kontrolu VZP. Úředníci prověřují smluvní vztahy mezi pojišťovnou a IZIP.

"Dosavadní nálezy jsou natolik závažné, že je důvodné podezření ze spáchání trestných činů při nakládání s veřejnými prostředky s celkovou škodou ve výši přesahující 450 miliónů korun," prohlásil Heger v pondělí po poledni.

Úž ráno proto jeho resort nahlásil nejvyššímu státnímu zastupitelství podezření z trestného činu při nakládání s veřejnými prostředky právě v souvislosti s IZIP.

Heger zároveň předal nejvyššímu státnímu zastupitelství materiály o dosavadním průběhu kontroly, která stále probíhá. Informoval prý také premiéra Petra Nečase (ODS) a místopředsedkyni vlády Karolínu Peake (LIDEM).

Nefungující projekt za dvě miliardy

"Nyní je úkolem orgánů činných v trestním řízení, aby zjistily skutkový stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti, a to v rozsahu, který je nezbytný pro jejich rozhodnutí," dodal Heger.

Kontrola ve VZP začala 20. června. Smlouvy se společností IZIP, která pro VZP elektronické zdravotní knížky zajišťuje, skončí 31. prosince. Na jejich vypovězení se dohodl Heger s premiérem Nečasem. VZP dala za deset let do projektu, který nefunguje, téměř dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám