Hlavní obsah

Policejní prezident Lessy skončil, nahradil ho Červíček

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jiří Hardoš, Josef Koukal

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu dopoledne obvinila policejního prezidenta Petra Lessyho ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Lessymu byl následně ministrem vnitra ukončen služební poměr. Novým šéfem policie ministr Jan Kubice ustanovil dosavadního náměstka Martina Červíčka.

Ministr vnitra Jan Kubice vysvětluje změny na postu policejního prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

Kubice na odpolední tiskové konferenci řekl, že obvinění policejního prezidenta ze dvou trestných činů je zcela bezprecedentní. "Z toho nemůže mít radost nikdo," doplnil ministr, podle něhož na odvolání nic nemění ani to, že je Lessy v pracovní neschopnosti. Odkladný účinek nebude mít ani rozklad, který chce Lessy podat.

Kubice zároveň citoval ustanovení služebního zákona, podle něhož musí být policista propuštěn, pokud "porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru".

Kubice rovněž přiznal, že o odvolání Lessyho dopředu neinformoval premiéra Petra Nečase (ODS). Kubice se podle svých slov o obviněních Lessyho dozvěděl ráno od pracovníků GIBS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek policejního prezidenta Martin Červíček

Obvinění padlo dopoledne

"Obvinění převzal v 9:23," řekla Právu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Ta také potvrdila informace Práva, že obvinění souvisí s únikem informací ohledně zlínských policejních funkcionářů, a to šéfa policie Zlínského kraje Bedřicha Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka.

„Jednání spočívá v předání úřední písemnosti, kterou získal v souvislosti s výkonem své funkce, a s poskytnutím dalších souvisejících, zjevně nepravdivých informací tisku v úmyslu poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře,“ podotkla Zenklová. Dodala, že Lessyho stíhání je vedeno na svobodě. Policejnímu prezidentovi hrozí až tři roky vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Podle informací Práva mu inspekce předala obvinění na okresním policejním ředitelství ve Frýdku-Místku. Lessy prý odmítl vypovídat a nyní má lhůtu na zvolení si advokáta.

„Dnešním dnem byl pracovníky naší inspekce obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu pomluva policejní prezident Petr Lessy. V tuto chvíli probíhají procesní úkony, probíhají úkony trestního řízení,“ uvedla Sandorová.

Nařkl kolegu, že ho kryl člen Toflova gangu

Obvinění z pomluvy podle informací Práva souvisí s tím, že Lessy loni v září v rozhovoru pro Právo nařkl svého někdejšího kolegu z jihomoravského krajského ředitelství a současného náměstka šéfa Zlínského kraje Vaňka z toho, že ho měl dlouhodobě krýt jeden z obviněných údajných členů tzv. Toflova gangu Rudolf Setvák, někdejší šéf brněnské pobočky policejní inspekce.

Policejní prezident tehdy uvedl, že všechna oznámení na Vaňka „skončila jaksi do ztracena“. Navrch tehdy Lessy přidal i tvrzení, že o všem věděl i Vaňkův nadřízený, nynější šéf zlínské policie Bedřich Koutný.

Ze zneužití pravomoci úřední osoby inspekce Lessyho podle informací Práva viní kvůli tomu, že měl údajně prostřednictvím své podřízené vynést do médií materiály ze spisu úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. Mělo jít o anonymní udání, které se týkalo opět údajného propojení Vaňka se Setvákem. Přestože dokumenty mohly vést k prověřování kontaktů mezi oběma muži, Lessy prý žádné šetření nezahájil.

Reklama

Výběr článků

Načítám