Hlavní obsah

Rathovi vyhasla šance na propuštění, Janeček ho z vazby nevykoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček oznámil, že na kauci 14 miliónů na propuštění Davida Ratha z vazby nepřispěje. Uvedl to ve čtvrtek večer v České televizi. Janeček dříve uvažoval o tom, že se bude na kauci podílet, aby Rath mohl promluvit o dalších korupčních kauzách nebo o případném podezřelém financování kampaně ČSSD.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Janeček

Článek

„Mluvil jsem s panem Rathem ve věznici, nicméně primárním důvodem nebylo to, abych se dozvěděl detaily o dalších korupčních kauzách. Já jsem si pouze za sebe, jakožto zakladatele Nadačního fondu proti korupci, chtěl ověřit, že není ani minimální šance, že by pan Rath byl obětí nějakých konstrukcí a byl nevinnou obětí,“ prohlásil Janeček.

Ani spisy týkající se Rathovy kauzy, k nimž měl Janeček přístup prostřednictvím advokátů, ani Rath sám nakonec šéfa Nadačního fondu proti korupci nepřesvědčili, že je poslanec obviněný z korupce ve skutečnosti nevinnou obětí.

„Ohledně informací, které jsem se snažil maximálně získat, tak mě určitě nepřesvědčily. Rozhovor přímo s panem Rathem mě přesvědčil o tom, že bych mu určitě neměl pomáhat finančně,“ řekl ČT. "Ten člověk nemluví pravdu," dodal poté v rozhovoru pro televizi Nova.

Rathovi advokáti Roman Jelínek a Adam Černý požádali miliardáře Janečka, zda by nesložil částku 14 miliónů korun, kterou stanovil soud jako kauci na propuštění bývalého středočeského hejtmana z vazby. I kdyby ale Janeček peníze poskytl, neznamenalo by to automaticky Rathovo propuštění, protože státní zástupce podal proti přípustnosti rozhodnutí okresního soudu Praha - východ o kauci stížnost.

Rath naznačuje, že peníze byly na kampaň ČSSD 

Rath, který zůstává ve vazbě pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji, v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že lidé se již brzy dozvědí, jak to bylo s financováním kampaní sociálních demokratů, jejichž nákladnost vzbuzovala otázky, zda je strana mohla uspořádat za deklarované prostředky.

Spojitost peněz, které u něj policie našla při zadržení, a volební kampaně ČSSD naznačoval již při projevu před Sněmovnou, která v červnu jednala o jeho vydání policii. "Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze jsou na volby, financování voleb," uvedl tehdy. [celá zpráva]

V podobném duchu hovořil tento týden i Rathův otec Ratmír. [celá zpráva]

Karel Janeček je podnikatel a matematik. Založil firmu RSJ, která se věnuje obchodování na finančních trzích založenému na matematické analýze trhů. Založil také Nadační fond proti korupci, v němž spolupracuje například s podnikatelem Stanislavem Bernardem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám