Hlavní obsah

V Evropě hrozí výskyt supercel, jedna málem vznikla i v Praze

Novinky, jky, fia
Praha

Meteorologický výraz supercela má respekt po celém světě, zejména pak ve Spojených státech amerických. Tam jsou totiž supercely spojeny se vznikem extrémně ničivých tornád, která si vybírají často daň nejen na majetku, ale i na životech. V Evropě je výskyt supercel poměrně výjimečný.

Atmosférický jev nad Prahou připomínající superceluVideo: Jakub Kynčl, Novinky

 
Článek

"Supercela je největší frontální porucha, ve střední Evropě je výjimečná, ale ne vyloučená. Aby se supercela uzavřela, je potřeba dostatečný střih větru. Náznaky supercely jsou v současnosti nad Polskem. Právě tam už letos byla na začátku prázdnin supercela pozorována, při přechodu na české území se ale rozpadla," uvedla pro Novinky Dagmar Honsová z Meteopressu.

Meteorologický jev připomínající superceluVideo: Robin Duspara/Meteostanice Úvaly

„V Praze byl ve středu ráno náběh na supercelu, ale nebylo to z druhé strany uzavřené. Chyběl tam právě dostatečný střih větru,“ informovala Honsová.

Supercela
Je silná bouře tvořená jediným rotujícím systémem kolem vertikální osy, kterou vytváří silný vzestupný proud a pozorovatelný vír (mezocyklóna) o průměru dvou až pěti kilometrů. Supercela patří mezi nejzávažnější atmosférické poruchy. Doprovázejí ji silné elektrostatické výboje a prudké, vytrvalé přívalové deště mnohdy doprovázené mohutným krupobitím.
Zdroj: Wikipedia

"Příznaky supercely bývají silné a vydatné srážky a silný vítr. Někdy ani nemusí být moc blesků. Od úterý jsme supercely sledovali také nad alpskou oblastí, tam se docela často vytváří. Nejčastěji jsou ale zaznamenávány nad územím USA, kde z nich pak vznikají tornáda. Nemůžeme vyloučit, že se v nadcházejících dnech ještě v České republice utvoří," dodala Honsová.

Supercela v blízkosti amerického městečka Adrian

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám