Hlavní obsah

Romové se bouří, protože Krupka hájí zákaz pikniků na ulici

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krupka

Městskou vyhlášku, která zakazuje vynášení židlí a stolů, posedávání či rozdělávání ohňů na veřejném prostranství na některých místech v Krupce na Teplicku, hájí vedení radnice. Vznikla údajně na základě požadavků lidí, má chránit klid a pořádek ve městě. Proti ní ale vystupují místní Romové, kteří si myslí, že je zaměřena proti nim, a chystají protest.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Sídliště v Krupce bylo svědkem již řady protestů.

Článek

Vedení města se již sešlo s oznamovatelem protestního shromáždění Josefem Mikerem, podle mediálního zástupce města Milana Křivohlavého se snaží dělat všechno pro to, aby k protestu a eskalaci napětí nedošlo.

Sídliště Maršov má v Krupce špatnou pověst. Byty je problém obsadit, z tisíce jich je 150 prázdných. Podle předsedy bytového družstva Josefa Snížka lidé dokonce vracejí dekrety, protože od družstva za podíl dostanou více než na realitním trhu.

V roce 2003 se sem začali stěhovat lidé z celého Česka, nejvýraznější problémy pak byly v letech 2006 a 2007 a poté tam prošlo několik protestů pravicových radikálů.

Vyhlášku iniciovaly stížnosti obyvatel

Podle starosty Zdeňka Matouše (nez.) si obyvatelé sídliště stěžovali na rušení klidu, nebylo prý výjimkou, že si někteří obyvatelé vzali sedačky a před domy halasili až do ranních hodin.

„Na sídlišti si stěžovali i sociálně slabí lidé, kteří chodí do práce. Na základě tohoto popudu vyhláška vznikla,“ řekl s tím, že ohlasy na ni jsou z 90 procent kladné.

Vyhláška platí jen na náměstí a na všech velkých sídlištích. Týká se zhruba 7000 lidí, tedy asi poloviny obyvatel Krupky. A vadí Romům a jejich zastáncům ze sdružení Konexe, kteří proti ní chystají protest. Podle nich postihuje hlavně místa, kde žije větší koncentrace Romů.

„Pokud by platila plošně po celém městě, Ústavní soud by ji zrušil. Předchozí vyhláška o pití alkoholu jím prošla jen díky tomu, že byla místa vyjmenována,“ vysvětlil tajemník Městského úřadu v Krupce František Růžička.

Zatím se nepokutuje

Pokuty zatím za porušování vyhlášky městští strážníci nerozdávají. „S vyhláškou lidi zatím seznamujeme, s tím, za jakých podmínek mohou využívat veřejné prostranství,“ řekl ředitel městské policie Jiří Petrák.

Vyhlášku vítá i státní policie. „Bereme to jako prostředek prevence,“ řekl ředitel místního obvodního oddělení policie Zdeněk Černý.

Místní Romové požadují zrušení vyhlášky, instalaci laviček a vybudování dětského hřiště. „Vyhláška je moc přísná, ale s gauči na ulici nesouhlasíme,“ řekla obyvatelka sídliště Cecilie Ferková.

„Vyhlášku vnímáme jako protiromskou. Na našem sídlišti byly odstraněny lavičky, chybí místo pro hraní dětí, neexistuje dětské hřiště, peníze se našly jen na kamerový systém k našemu sledování,“ uvedl Miker.

Město tvrdí, že to vše na sídlišti již bylo, a vše se zničilo. Hřiště navíc prý bylo rejdištěm narkomanů a plné psích výkalů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám