Hlavní obsah

Klaus vystoupil na Sněžku, zkritizoval zvyšování DPH a dal si Paroháče

• Aktualizováno
Právo, Vladislav Prouza

Letos naposledy vystoupil tradiční účastník Svatovavřinecké pouti na Sněžku Václav Klaus v roli prezidenta. Výstup zapil vaječným koňakem operativně nabídnutým maloúpským hajným Josefem Tylšem a stvrdil ho manželským polibkem a pivem Paroháč z nově otevřeného pivovaru na Luční boudě.

BEZ KOMENTÁŘE: Václav Klaus si na Sněžce připilVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Klause může v prezidentském křesle vystřídat třeba místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) čekající na vrcholu nejvyšší české hory v nepřehlédnutelné čepici se státní vlajkou.

„Koncem mého prezidentování pravidelná účast na Svatovavřinecké pouti nekončí. Chodil jsem, i když jsem nebyl prezident, a nadále budu,“ plánuje Klaus.

Prezident komentoval otázky církevních restitucí, hrozbu zvyšování daní či pochod homosexuálů Prague Pride jen stručně. „Obě strany by se měly mírnit,“ zmínil Klaus roztržku mezí církvemi a restitucím nepřejícími sociálními demokraty.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident rozdává autogramy.

„Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně a jsem proti tomu i v tomto konkrétním případě," řekl Klaus.

K pochodu gayů uvedl: "Pochod Prague Pride jsem okomentoval loni, na čemž se nic nezměnilo. Když se hlasitě ozývá jedna skupina lidí, měla by být stejně hlasitě slyšet i druhá,“ pokračoval Klaus. „Jde o agresivní útok jedné skupiny lidí vůči druhé,“ ocejchoval loňský Prague Pride prezident.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Václav Klaus na výšlapu na Sněžku ochutnal v pivovaru místní mok.

Nebe letos tisícím poutníků proudícím na 1 602 metry vysokou Sněžku zejména z polské strany Krkonoš stejně jako loni nepřálo. Teplota klesala k šesti stupňům. Počasí ale účastníky mše celebrované královéhradeckým biskupem Janem Vokálem do vrcholové kaple sv. Vavřince podobně jako loni nezahnalo. Mše se vzdor zimě odehrála tradičně pod širým nebem.

Symbolem Paroháč

Symbolem letošní Svatovavřinecké pouti se stalo i pivo Paroháč vařené od pátku dvě stě metrů pod nejvyšší českou horou v nejvýše položeném pivovaru Česka. Žejdlík z prvního oficiálního výstavu ochutnal i Klaus.

Jedenáctka, dvanáctka i tmavá třináctka s etiketou troubícího jelena v říji začala téct z trubek minipivovaru umístěného v prostorách bývalé vinárny. Jméno dostalo pivo po stádu jelenů žijících v okolí Luční boudy. Pivovar plánuje ročně navařit okolo pěti set hektolitrů piva, stáčeného především pro hosty boudy. Provozovatelé boudy ale v případě zájmu nevylučují plnit paroháče do láhví.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Na vyhlídce do krajiny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám