Hlavní obsah

Česku může kvůli Diag Human znovu hrozit exekuce majetku

Právo, jn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Diag Human, která vede s Českou republikou letitou právní bitvu o odškodnění za zmařené obchody s krevní plazmou, uspěla u rakouského Nejvyššího soudu s odvoláním proti verdiktu Okresního soudu ve Vídni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česku tak opět může hrozit exekuce některého majetku. Informoval o tom ve čtvrtek server Aktuálně.cz.

„Rozhodnutí Okresního soudu ve Vídni bylo zrušeno a celé řízení prohlášeno za neplatné,“ sdělil předseda senátu Nejvyššího soudu Gerhard Prückner. Diag Human jako odškodné požadoval i zabavení obrazů Emila Filly, Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda, které se v té době nacházely v Rakousku.

Vídeňští soudci rozhodli, že Diag na to nemá nárok, a tato umělecká díla se pak vrátila do Čech. Teď ale bude muset vídeňský soud kauzu otevřít znovu. Jak však zdůraznil ředitel právního odboru českého ministerstva zdravotnictví David Kotris, verdikt Nejvyššího soudu ještě neznamená, že by bylo možné právoplatně zabavovat majetek ČR.

Zástupci firmy Diag Human v kauze operují tím, že pražský rozhodčí senát už v srpnu 2008 uložil Česku, aby odškodnilo Diag téměř devíti miliardami korun, a že ČR se proti tomuto verdiktu chybně odvolala. Pokud by to soudy v cizině potvrdily, čtyři roky starý arbitrážní rozsudek by tak byl de facto platný. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ale arbitráž stále pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám