Hlavní obsah

Chtějí na místě ghetta průmyslovou zónu, viní město majitel domů v Ostravě

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Boj o zachování či vyklizení ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze se vyostřuje. I přes pondělní kontrolu úředníků, která potvrdila páteční nařízení, že se odsud lidé musí vystěhovat, jelikož jsou pro ně domy nebezpečné, zde značná část obyvatel zůstává. Město Ostrava a vlastník nemovitostí, podnikatel Oldřich Roztočil, si vinu za stav domů a vyřešení celého případu přehazují jako horký brambor a vzájemně se slovně napadají.

Foto: Pavel Karban, Právo

Majitel domů Oldřich Roztočil v ghettu Přednádraží při diskusi se zdejšími obyvateli.

Článek

Radnice v Moravské Ostravě a Přívoze (MOaP) navíc viní romského aktivistu Kumara Vishwanathana z vyhrocování situace a podněcování vášní.

Majitel deseti domů v ghettu, Roztočil, zase v úterý v rozčilení nařkl město Ostravu z obrovského komplotu a mafiánských praktik. Podle něj ho město svým chováním za posledního půl roku žene do kouta, protože chce jeho domy vykoupit, aby zde mohla vzniknout nová průmyslová zóna.

„Chtějí prostě Přívoz vyčistit od Romů, a proto stále vinu přehazují na mě, přitom já se už dva roky snažím, aby zde město vybudovalo kanalizaci. Začal jsem domy i opravovat, ale splašky vnikly do sklepů i přízemních bytů, práce jsem proto zastavil,“ zlobil se Roztočil a dodal, že mu asi nyní zbývá jen čekat na výši pokuty za nevystěhování rodin a chodit se na domy dívat, jak se rozkládají.

Foto: Pavel Karban, Právo

Majitel domů Oldřich Roztočil při diskusi se zdejšími obyvateli.

„Nevím, co jsem jako měl dělat, jak jsem měl romské rodiny vystěhovat? To jsem se měl s Romy prát? Sebral jsem odvahu a v sobotu o půlnoci jsem za nimi přišel a znovu je vyzval, aby domy vyklidili. Minulé pondělí jsem se také obrátil na policii, ta ale dosud nezasáhla,“ líčil podnikatel.

Za nečinností města je podle něj zcela jistě podpora podnikatelských aktivit mimo jiné i ostravského zastupitele a radního Lukáše Semeráka, který měl o jeho domy před nějakou dobou zájem. „Odmítl jsem mu je ale prodat, tak to zkouší jinou cestou a určitě není jediný,“ myslí si podnikatel.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Úředníci kontrolovali i tento byt v domě číslo 17, ze kterého se obyvatelé odmítli odstěhovat.

Radní MOaP Lukáš Semerák (Ostravak), obvod MOaP, ale ani ostravský magistrát však s Roztočilovými nařčeními zásadně nesouhlasí.

„Jediným mým záměrem je to, aby se tato celá lokalita zvedla a vrátili se sem přizpůsobiví občané. Přívoz patří k nejstarším částem Ostravy s velkou historií. Bohužel po velkých povodních v roce 1997, kdy byl vodou zasažen Hrušov, skončili hrušovští Romové na Přednádraží. Mrzí mě, že se z této ostravské čtvrti stal odpadkový koš,“ reagoval Semerák a dodal, že jeho jedinou podnikatelskou aktivitou v této oblasti je nákup domu na Palackého ulici, která vede i kolem Přednádraží.

„Sousední dům pak koupil kolega podnikatel. Šlo nám o to zajistit klidné prostředí a vyjít vstříc vedení soukromé Vysoké školy Karla Engliše, která naproti našim domům má své sídlo a od září zde začne výuku,“ vysvětloval Semerák.

Dům zde koupil první týden v červenci a 16 bytů se mu již téměř podařilo vystěhovat. „Do konce týdne bude dům plný převážně romských rodin vystěhovaný a šlo to i bez mediálního humbuku a bez toho, jestli se jedná o platiče či neplatiče. Chci dům opravit a přestavět na malometrážní byty, do kterých by se mohli nastěhovat studenti a mladí lidé,“ plánuje radní a podnikatel.

Dodal, že pravdou je, že když se radnice magistrát ptal, co by obvod chtěl, tak do plánu radní uvedli i vybudování dopravního hřiště podél právě ulice Palackého. „Pokud by se městu podařilo vykoupit následně i domy a pozemky na Přednádraží, které zcela jistě spějí k asanaci, tak by se pak dopravní hřiště mohlo rozšířit i tam,“ shrnul Semerák, který je přesvědčený o tom, že podnikatel Roztočil lidi z Přednádraží sociálně zneužil a bere si je jako rukojmí. „Když se mu sociální byznys zasekl, tak teď kolem sebe kope hlava nehlava.“

Prohlídka bytů v romském ghettuVideo: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) bere Roztočilova vyjádření jako absurdní. „Všechna rozhodnutí, která jsou v souvislosti se stavebně technickým stavem nemovitostí vydávána, jsou vydávána státní správou a ani město ani obvod do jejich rozhodnutí nezasahují. Špatný stavební stav nemovitostí byl způsoben rádoby podnikáním majitele, který vybíral peníze, které sociálně vyloučení dostávali od státu a neinvestoval je do údržby nemovitosti, které nechával chátrat. Pozemky, o kterých hovoří, jsou jeho vlastní, proto je ani prodávat nemůžeme, a tedy ani nic plánovat,“ zlobil se primátor.

Velké emoce na slova obvodu, že rozdmýchává v ghettu vášně, však neskrýval v úterý ani romský aktivista Kumar Vishwanthan. „Radní vůbec neví, o čem mluví. Přitom už loni požádali naše sdružení o pomoc při očkování proti žloutence, která zde hrozila právě kvůli nefungující kanalizaci,“ reagoval aktivista a dodal, že nyní si lidé počkají na celistvou zprávu stavebního úřadu a další kroky ve správním řízení. „Doufejme, že v ní bude, do jaké doby a kdo musí nemovitosti opravit. Nyní už bojujeme o to, abychom zachránili alespoň některé domy. Přece nemůžeme staré baráky jen tak vyhazovat jako ponožky?“

Pokud se lidé i přes nařízení úřadu z ghetta nevystěhují a majitel objektů jejich vystěhování nezajistí, tak se ale může i stát, že stavební úřad nařídí radnici MOaP, aby domy zajistila. „Jsme si vědomi toho, že pokud vlastník nesplní svou povinnost, tak nám to může stavební úřad nařídit na náklady našeho obvodu, to znamená daňových poplatníků. S tím ale zásadně nesouhlasíme,“ uvedl místostarosta MOaP Dalibor Mouka (Ostravak).

Reklama

Výběr článků

Načítám