Hlavní obsah

Už žádné malé domů pro stavbaře, kvalitu silnic si ŘSD pohlídá samo

Novinky, jas

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už nechce, aby pro něj kvalitu staveb posuzovali externí odborníci. Nově se o to postará interní útvar, jenž povede Miloslava Pošvářová, která v minulosti upozornila například na neúměrnou korozi mostů na dálnici D47.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální ředitel silnic a dálnic David Čermák

Článek

ŘSD vadí, že firmy, které si na kontrolu jakosti staveb najímalo, střídavě pracují pro stát i pro stavebníky a existují tak pochybnosti, zda svou roli plní na 100 procent. Ve čtvrtek to oznámil ředitel ŘSD David Čermák. V úseku kontroly kvality by podle ředitele měl i pracovat špičkoví odborníci s odpovídajícím platem, který je nebude svádět k přechodům do soukromé sféry.

Na kvalitu staveb by zároveň měli dohlížet již od přípravných prací a vzniku projektové dokumentace. Podle Čermáka totiž až 95 procent budoucích vícenákladů, které prodražují stavby, vzniká kvůli špatné či nedostatečné projektové dokumentaci.

Šéf ŘSD zmínil například nedostatečný geologický průzkum, na nějž se dává zhruba procento celkových nákladů. Kvalitnější průzkum sice přijde na více peněz v řádu miliónů korun, dokáže však ušetřit stovky miliónů.

Za prodražování staveb skrze vícenáklady kritizoval v minulosti ŘSD i Nejvyšší kontrolní úřad, který odhalil překročení rozpočtů o miliardy korun. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám