Hlavní obsah

Za špatný údaj v registru hrozí řidičům pokuta, systém jich má více než milión

Řidičům, kteří mají v registru aut nahlášeny jiné údaje, než odpovídá skutečnosti, hrozí ze zákona pokuta, která může dosáhnout až pěti miliónů korun. Pokud se řeší na místě blokově, tak je v řádu tisícikorun. Nový registr, který začal fungovat, má však podle ministerstva dopravy chyb asi milión a řidiči za ně vůbec nemohou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Situaci na registru vozidel kontrolovali strážníci.

Článek

"Pokud řidič jezdí vozidlem, které není vůbec zaregistrováno v registru silničních vozidel, hrozí mu sankce do 50 000 Kč, v blokovém řízení pak nejvýše 5000 korun," řekl Petr Lhotský z advokátní kanceláře VFH Vašíček a partneři.

Motoristé musí o změnu údajů v registru zažádat do deseti pracovních dnů od vzniku příslušné skutečnosti, jde například o vznik a zánik zástavního práva k vozidlu, a nebo trvalé vyřazení vozidla. Pokud to nestihnou, hrozí jim sankce do 30 000 Kč, v blokovém řízení však maximálně 1000 Kč.

V novém registru je ale asi milión chyb, některé údaje se chybně převedly. Často nesouhlasí objem motoru vozu, barva nebo je auto napsáno na jiné jméno, než je jeho skutečný vlastník. Ministerstvo dopravy sdělilo, že chyby je možné opravit pouze tak, že lidé je přijdou vyjasnit na registr, což ale může trvat roky. Znamenalo by to, že každý majitel vozu by musel na úřad zkontrolovat, zda právě jeho auto má zapsány údaje odpovídající skutečnosti.

Delší platba povinného ručení

"Majetkovou újmu může pro občana znamenat také nemožnost do registru zapsat nebo z něj vymazat zástavní právo k vozidlu. Nemožnost vozidlo vyřadit z registru je např. překážkou ukončení pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (tzv. povinného ručení)," dodal Lhotský.

Lidé tak dál musí na auto platit povinné ručení, i když reálně už ho nevlastní a špatně fungující registr jim znemožňuje vůz odhlásit či přehlásit na nového majitele.

Podle právníků ve všech případech, kdy z důvodu nefunkčnosti registru silničních vozidel vznikne vlastníkovi vozidla nebo i jiné osobě majetková újma, přichází v úvahu odpovědnost státu za vzniklou škodu.

Policie je shovívavá

Ministerstvo dopravy se v polovině července obrátilo na dopravní policii s žádostí, aby její hlídky při silničních kontrolách netrestaly řidiče, pokud u nich zjistí kvůli chybám v registru nesrovnalosti. "S dopravní policií máme dohodu, že oni budou ohledně problémů registru tolerantnější," uvedl mluvčí resortu Martin Novák.

Šéf dopravní policie Leoš Tržil ČTK řekl, že policisté budou na základě žádosti ministerstva přistupovat individuálně k jednotlivým případům. Většinu přestupků ale musí stejně oznámit správnímu orgánu, například jízdu vozidlem bez platné registrační značky. "Pokud někdo dostane ve správním řízení pokutu kvůli chybné funkci registru, nechť se písemně obrátí na ministerstvo a to mu po posouzení sankci proplatí," dodal Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám