Hlavní obsah

Kalousek: Osočení plukovníkem Lessym nemůže být důvod pro mé odvolání

Právo, Oldřich Danda

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP09) popírá, že by existovaly důvody, pro které by měl být odvolán z vlády. Je přesvědčen, že jeho obhajoba Vlasty Parkanové v kause letadel CASA byla správná. Řekl to v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jste adept na odvolání z vlády? Co by se stalo, padla by vláda?

Nikde o tom nepadlo ani slovo, ani od premiéra, který o tom se mnou vůbec nemluvil, ani z mé strany. Takže nebudu spekulovat o něčem, co nikoho nenapadlo.

Premiér uvedl, že nikdo není odvolatelný a že kdo nezvládá své povinnosti a kdo se stane pro vládu nepřekonatelnou přítěží, bude odvolán.

To je obecné pravidlo, které platí. Ministři jsou spotřební zboží, ale neměl jsem pocit, že to myslel premiér na mě.

Ale řekl to před hlasováním o nedůvěře vládě, což opozice vyvolala kvůli vám, a v kontextu vaší pře s policejním prezidentem Petrem Lessym.

Jestliže mě pan plukovník osočil nepravdivým tvrzením, a to zřejmě proto, aby opozice mohla vytvořit tlak, je to rozhodnutí pana plukovníka. Ale nemůže to být důvod k personálním změnám ve vládě. Souhlasím s prezidentem republiky, že politici nemohou ovlivňovat práci policie, ale stejně nemohou policejní důstojníci ovlivňovat politickou scénu. To jsou strany téže mince a my řešíme tu druhou.

Není nátlakem už jenom to, že ministr zavolá vyšetřujícímu policistovi, jako jste to udělal v kauze CASA?

Ten telefon jsem zvedal já jemu, takže tím nemohl být zaskočen. Určitě si ten telefonát nahrával, tak by neměl být problém, aby záznam zveřejnil. Za druhé: já jsem osoba, která dávala vysvětlení. Když jsem od vyšetřovatele odcházel, dal mi telefon s prosbou, abych mu zavolal, když budou nějaké nové skutečnosti. Nechápu, proč mě o to vyšetřovatel žádal, když teď vznikla hysterie z toho, že se nesmí volat vyšetřovateli. A pokud vím, požádal každého, kdo vysvětlení podával. Podle mého je to standardní postup. Až pánové Tejc a Zaorálek si vzpomněli, že se to nesmí.

Nečekal jste, že když zavoláte policejnímu prezidentovi čtyři hodiny poté, co premiér s vámi řešil telefonát vyšetřovateli a další takové hovory vám zakázal, že to bude použito proti vám?

Zakázal nám volat vyšetřovatelům a státním zástupcům. Nenapadlo mě, že policejní prezident je takový formát, že totálně nevinný rozhovor po dohodě s opozicí zneužije k politizaci situace.

Když Karel nebude chtít na příštím sjezdu kandidovat na předsedu TOP 09, já určitě budu.
Miroslav Kalousek

Ty provokace měly jediný cíl – úplně odstranit ministra financí. To se zřejmě nepovedlo, proto je to teď věcí Generální inspekce bezpečnostních sborů. A v případě nepravdivých tvrzení policejního prezidenta, kterých se dopustil na bezpečnostním výboru Sněmovny, je to důvod k soukromoprávnímu sporu. Ten případ jsem ve čtvrtek předal svému právnímu zástupci, a buď se mi pan policejní prezident omluví sám, nebo mu to nařídí soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Máte důkazy, že se dohodl se sociálními demokraty?

Nemám, ale kdo se díval na jednání bezpečnostního výboru, viděl to ochotnické představení.

Když se s ním budete soudit, bude důkazní břemeno na vaší straně. Jak mu chcete dokázat, že jste nemluvili o kauze CASA, že jste mu nevyhrožoval a že jste neřekl, že budou všichni odstíháni?

Občanskoprávní spor nepovedu na stránkách novin. Já vás seznámím s výsledkem a nepochybujte, že ten bude takový, že se mi bude muset policejní prezident omluvit, protože právo i pravda je na mé straně.

Myslíte, že důkazy, které jste přednesl ve Sněmovně ohledně peněz na policejní passaty, dokazují, že jste nemohli mluvit i o něčem jiném, například o casách?

Milý pane redaktore, to, co jsem přednesl ve Sněmovně, byl jenom důkaz toho, že panu plukovníkovi nedělá problém nemluvit pravdu na půdě Poslanecké sněmovny.

Vlasta Parkanová postupovala podle dlouholeté praxe ministerstva financí.
Miroslav Kalousek o případu CASA

Na začátku sporu jste řekl, že až se projeví pravda, měl by odejít Lessy, nebo vy. Půjdete do důsledků a budete chtít, že když se vám omluví, aby odešel z funkce?

První reakce byla, že když prokáže, že jsem lhal, tak odejdu ze všech funkcí. To jsem říkal, protože on nemůže dokázat něco, co není pravda. Zda to povede k tomu, že odejde on, nebudu řešit, protože jsem ministr financí a pro mě to tento týden politicky skončilo.

Jakou mají policisté motivaci pořádat vůči vám provokace? Vy byste motiv mít mohl, vám se nelíbí, že požádali o vydání Vlasty Parkanové ke stíhání.

Nemám žádnou motivaci, ani žádný nástroj, jak bych je mohl ovlivnit.

Jako mocný ministr můžete vysílat signály, že se vám to nelíbí.

Mám jediný nástroj, jako poslanec mohu poukázat na nepravdy, které v žádosti o vydání byly. To jsem dělal. A je staré pravidlo, že když nemáte argumenty, tak se snažíte toho druhého znevěrohodnit skandálem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Vzal byste něco zpátky z obhajoby Vlasty Parkanové? Snad všichni se shodují, že jste nejen jí, ale i sobě a TOP 09 uškodil tím, jak jste tu obhajobu vedl.

Nevzal bych zpátky nic, protože když vidím zjevnou, viditelnou nespravedlnost, tak se musím hlasitě ozvat. A ujišťuji vás, že to nedělám jen kvůli Vlastě Parkanové, ale že se to nesmí dít vůbec nikomu. Nikdo nesmí být takovýmto způsobem skandalizován.

Nepovažujete za nešťastné, že jste se pustil do obhajoby Vlasty Parkanové, když vás pojí přátelství s Richardem Hávou, bývalým vlastníkem Omnipolu, který letouny dodával?

Můj kamarád už v té době v Omnipolu nepůsobil. Jedna věc je ale vyšetřování kauzy CASA, to ať probíhá klidně tři roky, a pokud se někdo něčeho dopustil, tak ať je potrestán. Druhá věc je obvinit Vlastu Parkanovou z takového nesmyslu, z kterého obviněna je.

Jak vás tehdy přesvědčilo ministerstvo obrany, že vás dodavatel netahá za fusekli a nechce letouny CASA prodat draho?

Ministerstvo obrany má svá odborná pracoviště, jistě odbornější než obskurní znalecké firmy, které nemají jediného znalce na obranný materiál. Také je tu kolegium ministra, které podrobuje návrh včetně ceny oponentuře. Je tu také expertní posudek náčelníka generálního štábu. Na vojenský materiál se neuplatňují, protože podle mého nemohou, paragrafy zákona o oceňování majetku a nelze u něj určit cenu obvyklou.

Vlivy, které proti mně rozpoutaly hysterii, se hodně snažily přesvědčit starosty, ať se nechovají loajálně jako dosud.
Miroslav Kalousek

Vlasta Parkanová postupovala podle dlouholeté praxe ministerstva financí. Pokud se ale někdo domnívá, že by se zákon měl uplatňovat i na vojenský materiál, tak ať navrhne změnu zákona. To ale musí udělat parlament, a nikoli policista průzkumem, že za to zkusí někoho kriminalizovat.

Nemělo by se to změnit už kvůli pověstem, že z vojenských zakázek jsou financovány politické strany? Mluvil o tom i váš předseda Karel Schwarzenberg.

Já mohu vyloučit, že by z jakékoli zbrojní zakázky byla financována TOP 09. Nic dalšího vyloučit nemohu. Je úsměvné, že mluvíte jen o zbrojních zakázkách. Vy si vážně myslíte, že nelze tuto větu aplikovat na jiné zakázky, třeba stavební?

Zaručujete, že TOP 09 není financována ze zbrojních zakázek, ale byl jste i šéfem lidovců.

Mohu zaručit, že když jsem byl šéfem křesťanských demokratů, tak se nic takového nestalo.

Karel Schwarzenberg se netají, že pokud neuspěje v prezidentské volbě, nepovede TOP 09 do dalších voleb. Už se připravujete na střídání?

Teď se soustředíme na krajské, senátní a prezidentské volby. Když Karel nebude chtít na příštím sjezdu kandidovat, tak já určitě kandidovat budu a pevně doufám, že nás bude kandidovat víc.

Nerozkližuje se vám strana? Starostové od vás dali trochu ruce pryč, bylo to vidět při hlasování o vydání Vlasty Parkanové, kdy hlasovali pro její vydání.

Vlivy, které proti mně rozpoutaly hysterii, se hodně snažily přesvědčit starosty, ať se nechovají loajálně jako dosud. A já jim děkuji, že to neudělali.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku PRÁVO

Anketa

Měl by podle vás ministr Kalousek kvůli telefonátu s policejním šéfem Lessym odstoupit?
Ano
43 %
Ne
56,4 %
Nevím
0,6 %
Celkem hlasovalo 49930 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám