Hlavní obsah

Pronikáme do systému a jdeme výš a výš, řekl o korupci šéf ÚOOZ Šlachta

– Praha
Novinky, val

Ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta pochválil výsledky policistů při odhalování korupčních případů. Uvedl, že se v současnosti daří rozkrývat některé věci, o kterých policie neměla před jistou dobou ani povědomí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Podle Šlachty se nyní policii daří rozkrývat systém propojení podnikatelské sféry s politikou. „Dostáváme se do systému a jdeme výš a výš,“ řekl Šlachta v Otázkách Václava Moravce na ČT. Dodal, že „je vidět nervozita určitých lidí“.

Šéf ÚOOZ demonstroval úspěchy policie například na kauze problematického rozdělování dotací z programu ROP Severozápad. Ke kauze bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze, který byl před několika dny odsouzen za přijímání úplatků a zneužití pravomocí veřejného činitele k sedmi a půl letům vězení, uvedl, že se v žádném případě nejednalo o pouhé selhání jednotlivce.

Jeho slova potvrdil i ředitel útvaru protikorupční policie (ÚOKFK) Tomáš Martinec. Podle něj byl takový systém budován léta, a to za přispění politiků na regionální i vrcholné úrovni. Poznamenal však, že v současnosti panuje příznivá atmosféra právě pro odkrývání takovýchto činů.

Podle Martince je přesto nadále složité odhalovat komplikované mechanismy těchto zločinů, například neprůhledné losovačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám