Hlavní obsah

Stromy se lámaly jako třísky, popsal ničivou zkázu jeden ze starousedlíků

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Nevídaně silná bouře a vítr v noci ze čtvrtka na pátek způsobily lesní kalamitu zejména v okolí Hradce Králové. Hradecké městské lesy zakázaly kvůli možnému pádu stromů vstup do poničených porostů. Nejvíce zasáhla bouře, kterou místní označili jako tornádo, chatovou osadu Vycházejícího slunce u Svinar.

Foto: René Chvalina, Právo

Některým lidem padající stromy zničily chaty.

Článek

Stromy zde poničily nejenom samotný les, ale také chaty v osadě a osobní automobily. „Opravdu můžeme mluvit téměř o zázraku, že v tak početné osadě nebyl nikdo zraněn, když se podíváte kolem sebe, je to tady jako po apokalypse,“ řekl Právu Oldřich Obermajer, jehož chata unikla zkáze jen s velikým štěstím. Mnozí sousedé však tolik štěstí neměli a padající stromy ničily jak chaty, tak osobní automobily.

Foto: René Chvalina, Právo

Některým lidem padající stromy zcela zničily chaty a automobily.

„Najednou se zvedl modrý oblak a pak už bylo slyšet jen ohromný rachot a padající stromy.  Ty se lámaly jako třísky. Něco takového jsem ještě nezažil. Netrvalo to víc jak jednu minutu. Celou silnici stromy zatarasily do výšky i několika metrů. Nechci ani domyslet, kdyby tam v tu chvíli někdo jel autem,“ dodal Obermajer, který od rána s ostatními osadníky pomáhal při odstraňování následků noční bouře.

Foto: René Chvalina, Právo

Na odstraňování následků pomáhal, kdo měl ruce.

Kvůli následkům bouře zakázaly také Městské lesy Hradec Králové vstup do lesů. „Lesníci od rána sčítají škody a k tomuto okamžiku evidují zhruba 10 000 metrů krychlových spadaných stromů, které mohou bezprostředně ohrožovat zdraví i život návštěvníků lesa,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Foto: René Chvalina, Právo

V chatové osadě Vycházejícího slunce na Královéhradecku lidé odstraňovali následky kalamity od brzkého rána.

Do lesů smí vjíždět pouze lesní technika, která vytěží ležící a vyvrácené kmeny. Uzavírka městských lesů potrvá až do odvolání. Lesníci také vyhodnocují situaci na lesním hřbitově, kde je hustý porost.

Foto: René Chvalina, Právo

Některým lidem padající stromy zničily chaty a automobily.

Dodržování zákazu vstupu budou monitorovat strážníci, kteří již označují vstupy výstražnými značeními. Kromě obav z ohrožení zdraví a života lidí má zákaz také zabránit krádežím dřeva. Na odstraňování následků se bude pokračovat i celý příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

ČEZ vyhlásil kalamitu na východě Čech

ČEZ vyhlásil po čtvrtečních bouřkách kalamitní stav v distribuční síti na východě Čech. Platí ve dvou krajích, a to v Královéhradeckém a Pardubickém. Dále se...

Výběr článků

Načítám