Hlavní obsah

Další bouřky se ženou přes ČR, na Vysočině blesk zapálil dům

Právo, Novinky, lž, pch
Aktualizováno

Bouřka, která se v úterý odpoledne přehnala přes Vysočinu, měla vedle mnoha zatopených sklepů na svědomí i požár rodinného domu v Moravských Křižánkách na Žďársku. Ten vzplál po úderu blesku. Ten uhodil i do domu ve Lhotce na Jihlavsku. Kromě Vysočiny se bouřka přehnala i Královéhradeckým a Olomouckým krajem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Českou republiku trápí bouřky už několik dní

Článek

V Moravských Křižánkách na Žďársku též blesk uhodil do rodinného domu: škody způsobené následným požárem byly vyčísleny na 350 tisíc korun, lidem se naštěstí nic nestalo.

Druhý dům si jako cíl zvolil blesk krátce po sedmé hodině večer v obci Lhotka na Jihlavsku. Po vyhoření telefonní přípojky však v tomto případě zůstaly pouze opálené zdi a zápach, takže škoda nebude tak astronomická.

Do večerních osmi hodin hasiči vyjížděli více než 40krát, nejvíce na Žďársku a na Jihlavsku.

„Zatímco bouřka z neděle na pondělí potrápila hlavně silou nárazového větru, tentokrát se přidaly stejnou měrou voda a blesky. Jen ve Žďáru nad Sázavou jsme vyjížděli k 11 událostem,“ uvedla krajská mluvčí hasičů Petra Musilová. Voda s bahnem zatopila sklepy a ucpala kanalizace, cesty zatarasily spadlé stromy.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Voda v Přísece na Jihlavsku zaplavila několik domů.

Na Náchodsku evakuovali tábor

Přívalový déšť se přehnal i Královéhradeckým krajem. Před 16. hodinou museli hasiči evakuovat dětský tábor u obce Miskolezy u Chvalkovic na Náchodsku.

„Jednalo se celkem o 34 osob,“ uvedla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková s tím, že tábor byl evakuován z preventivních důvodů, neboť začala stoupat hladina místního toku.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V úterý odpoledne napršelo v Hradci Králové minimálně 25 milimetrů vody. Mnohé z městských kanálů návaly vody nezvládaly, zatopen byl například průjezd pod železnicí v městské části Věkoše.

Bouřky a déšť narušily i program festivalu Rock for People. Voda vytopila několik stanů. Změnit se musela organizace tradičního večírku pro nedočkavé, probíhal ve stanech s agregáty.

Bouřky doprovodí krupobití

Pásmo bouřek se v průběhu dne přesunulo dále na severovýchod. Bouřky se objevovaly zejména ve východních Čechách, na Vysočině a na jihu Moravy.

Podle výstrahy Českého hydrometeorogického ústavu by bouřky měly trvat do středeční šesté hodiny ráno. V platnosti zůstávají i výstrahy na velmi vysoké teploty a nebezpečí vzestupu hladin. [celá zpráva]

Teplotní rekordy na Zlínsku

Paradoxně na východní Moravě naměřili meteorologové teplotní rekordy. Ve Vsetíně naměřili 34,4 stupě Celsia. Padl tak rekord z roku 1950, který měl hodnotu 30,9 stupně. Vysoké teploty v regionu vydrží i v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Čechy zasáhly prudké bouře a lijáky

Jihozápadní Čechy zasáhly v noci na úterý velmi silné bouřky, v jižních Čechách dokonce meteorologové varovali, že mohou být extrémně nebezpečné. Lijáky...

Výběr článků

Načítám