Hlavní obsah

Blob architekta Kaplického neměl v soutěži vyhrát, rozhodl soud

Praha

Soud ve čtvrtek vyhověl architektonickému ateliéru HŠH, který se domáhal uznání neplatnosti změn v zadání někdejší soutěže na novou budovu Národní knihovny (NK). Tu vyhrál návrh architekta Jana Kaplického. Podle soudu se tak však stalo v rozporu s podmínkami soutěže. Knihovna má zaplatit náhradu škody ve výši rozdílu mezi druhou a třetí cenou, tedy 50 000 eur (1,293 miliónu korun). Uvedl to server IHned.

Článek

Rozsudek není pravomocný. Knihovna podle mluvčí Ireny Maňákové počká na písemné vyhotovení rozsudku a zváží i odvolání.

Studio HŠH Architekti bylo přesvědčeno, že Národní knihovna prostřednictvím poroty a svých zástupců v porotě nehodnotila soutěž spravedlivě. Podle něj se podmínky během výběrového řízení měnily. Jedna z podmínek daných před prvním kolem soutěže totiž ukládala architektům umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický se svou takzvanou chobotnicí nesplnil.

Studio podalo žalobu už na podzim 2007. Předtím se architekti několikrát obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který opětovně uváděl, že nemůže soutěž na návrh posuzovat; může tak činit jen v případě soutěže vypsané podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Rozvířil ale celospolečenskou diskusi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám