Hlavní obsah

Policie si bude moci vyžádat údaje o tom, s kým a jak dlouho jste telefonovali

Praha

Operátoři zřejmě budou muset půl roku ukládat provozní a lokalizační údaje o svých klientech, které následně mohou poskytnout například policii nebo soudům. Půjde o informace telefonních operátorů nebo poskytovatelů internetového připojení o tom, kdo, odkud, s kým a jak dlouho komunikoval. Umožnit to má novela zákona o elektronických komunikacích, kterou ve středu odsouhlasili poslanci.

Článek

Podle novely budou muset operátoři zajistit dostatečné zabezpečení a ochranu údajů. Na požádání by je měli poskytnout policii - například pro účely pátrání nebo odhalování nebezpečí terorismu - státnímu zastupitelství nebo soudům v souvislosti s trestním řízením. Rovněž by je měli předat Bezpečnostní informační službě, Vojenskému zpravodajství a České národní bance.

Návrh, který ve středu hladce prošel Sněmovnou, je spolu s dalšími vládními předlohami reakcí na loňské nálezy Ústavního soudu (ÚS), který části některých zákonů zrušil. Tím se přístup k údajům zkomplikoval.

Povinnost ukládat údaje by pro operátory platila půl roku, po uplynutí této lhůty by měli materiály zlikvidovat. Požadované údaje mají chránit s ohledem na existující technické možnosti a na náklady potřebné k zajištění ochrany odpovídající možným rizikům. Novela současně operátorům přikazuje, že musí zajistit, aby neuchovávali obsah zpráv a nepředávali jej dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám