Hlavní obsah

Na rozdělování eurodotací v regionu Severozápad dohlíží aktér losovačky

Právo, Rudolf Voleman

Tomáš Hybner (NS-LEV 21, dříve ČSSD), který byl v pondělí jakožto dosavadní místopředseda pověřen vedením výboru Regionální rady regionu Severozápad, byl před šesti lety v době, kdy se odehrála smutně známá karlovarská losovačka na dodavatele stavby KV Arény, prvním náměstkem primátorky. Pověření Hybnera do čela úřadu pro rozdělování eurodotací v Karlovarském a Ústeckém kraji má přitom pomoci k obnově důvěry.

Foto: Právo

Tomáš Hybner (NS-LEV 21)

Článek

„Tak to si z nás snad dělají srandu,“ komentoval jmenování Hybnera karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který v prosinci 2006 skandální videozáznam z losovačky poprvé předvedl na veřejnosti. „Korupční klima je tak významně propojené, že si mohou dovolit cokoliv. Pro mě je jeho jmenování nedůstojné a nepřijatelné,“ dodal.

Podle něj je Hybner jakožto tehdejší výkonný funkcionář města za losovačku spoluzodpovědný. „Schvalovala to tehdy celá rada, jíž byl členem. Všichni jsou spolupachatelé,“ uvedl Kotek, který žádal zrušení losovačky a nové transparentní výběrové řízení.

Město Karlovy Vary dostalo za losovačku od antimonopolního úřadu pokutu tři sta tisíc korun. V minulých týdnech navíc další pokutu ve výši půl miliónu korun od stejného úřadu za to, že vícepráce na stavbě KV Arény dostaly přímo bez výběrového řízení dodavatelské firmy. „Vždy stál za těmi rozhodnutími a hlasoval pro ně,“ uvedl Kotek.

Podle něj má Hybner, který měl na starosti správu majetku města, a tedy i jeho prodeje, máslo na hlavě i kvůli dalším kauzám, které nové vedení města začalo odhalovat.

„Jedná se například prodej Lázní III pod cenou, který soud už zastavil,“ pokračoval Kotek. „Dále pak se jedná zdeformované výběrové řízení na prodej tří domů v Lázeňské ulici. Ve výběrovém řízení bylo nastaveno dvacet kritérií, aby domy dostal ten, kdo má,“ uvedl Kotek.

„Liška v kurníku je zralá na odvolání“

Místopředsedou ROP se stal Hybner před zhruba třemi roky, když v komunálních volbách soc. dem. v Karlových Varech propadla a bylo zřejmé, že se na radnici nevrátí. „Tenkrát ho uklidili na ROP a já je varoval, že dávají lišku do kurníku,“ uvedl Kotek.

„Důsledek tohoto kroku je ten, že je ROP tam, kde je,“ krčil rameny Kotek. „ČSSD by měla situaci řešit, i když už není Hybner jejím členem,“ dodal.

Karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD) uvedl, že Hybnera nikdo do funkce místo odvolaného Jiřího Šulce nevolil ani nejmenoval. „Šulc byl odvolán a Hybner byl jeho zástupce, takže pouze přebírá dočasně jeho povinnosti,“ uvedl Novotný, podle kterého stálo vedení ROP před rozhodnutím, jestli má být odvolán jen Šulc, nebo celý výbor.

„Nakonec jsme si řekli, že tam musí někdo zůstat, aby mohl ROP vykonávat technické věci,“ řekl Novotný. Podle něj odvolání Hybnera přijde na řadu později. „Mám omezené pravomoci. Bylo by zbabělé, kdybych odstoupil a nepokusil se vyřešit vše ve prospěch ROP,“ uvedl Hybner.

Reklama

Výběr článků

Načítám