Hlavní obsah

Ústecký kraj na poslední chvíli vypsal losovačky. Za čtvrt miliardy

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli netransparentnosti, podezření z manipulací a nadužívání zakázali zákonodárci k letošnímu 1. dubnu praxi, kdy úřady při vypisování veřejných zakázek vybíraly vítězné firmy pomocí tzv. losovaček.

Foto: Profimedia.cz

Budova magistrátu v Ústí nad Labem. Ilustrační foto

Článek

Jenže jak nyní Právo v rámci mapování situace v regionech zjistilo, všechny kraje to respektovaly a už s předstihem s losovačkami skončily, ovšem až na jeden.

Ústecký kraj jako jediný v republice na poslední chvíli narychlo vyhlásil tendry, jejichž vítězové mají vzejít ze skupin vybraných předem losem.

Osm z nich tamní úředníci vypsali 29. března, devátý o den později. Nešlo přitom o zanedbatelné částky, hodnota vypsaných zakázek byla celkem víc než čtvrt miliardy korun.

Ještě letos v lednu vypsal tři tendry s losováním Středočeský kraj. Podle mluvčí Markéty Vítkové šlo o zakázky na rekonstrukci silnic v celkové hodnotě přesahující dvě stě miliónů korun. V únoru byly ovšem zase zrušeny. Jediný otazník visí nad Prahou, jejíž úředníci o využívání losovaček tvrdošíjně mlčí.

Jak Právu vysvětlovala mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková, losování tamní úředníci využívali proto, že průměrně dostávali 22 žádostí o účast v takzvaném užším řízení.

Hejtmani a krajské koalice (1. 1. 2011–31. 3. 2012)
PrahaBohuslav Svoboda (ODS)ODS + ČSSD/od listopadu 2011 ODS + TOP 09
StředočeskýDavid Rath (ČSSD)ČSSD (s podporou KSČM)
JihočeskýJiří Zimola (ČSSD)ČSSD + ODS
PlzeňskýMilan Chovanec (ČSSD)ČSSD (s podporou KSČM)
KarlovarskýJosef Novotný (ČSSD)ČSSD + KSČM
ÚsteckýJana Vaňhová (ČSSD)ČSSD + ODS
LibereckýStanislav Eichler (ČSSD)ČSSD + Strana pro otevřenou společnost (s podporou KSČM)
KrálovéhradeckýLubomír Franc (ČSSD)ČSSD + KDU-ČSL + SNK ED
PardubickýRadko Martínek (ČSSD)ČSSD + Koalice pro Pardubický kraj
VysočinaJiří Běhounek (nestr. za ČSSD)ČSSD (s podporou KSČM)
JihomoravskýMichal Hašek (ČSSD)ČSSD + KDU-ČSL
OlomouckýMartin Tesařík (ČSSD)ČSSD + ODS + KDU-ČSL
MoravskoslezskýJaroslav Palas(ČSSD) ČSSD + KSČM
ZlínskýStanislav Mišák (ČSSD)ČSSD + ODS + KDU-ČSL

Osud tendrů nejasný

Los měl jejich počet omezit na pět, z nichž pak v rámci porovnání nabídek, tedy hlavně ceny, měl být vybrán definitivní vítěz.

Vyjádření ústecké hejtmanky Jany Vaňhové (ČSSD) se Právu nepodařilo získat.

Dlouhodobá kritička vedení Ústeckého kraje a v nadcházejících volbách možná kandidátka na hejtmanku za TOP 09 Karola Haasová označila postup kraje za „nepřijatelný, až skandální“.

„Navozuje to takový pocit, že kraj by mohl být v tomto směru nějakým způsobem interesován,“ řekla Právu.

Losovačky v roce 2011
KrajPočet zakázekCelk. hodnota bez DPH
Středočeský351 995 139 167
Praha91 103 000 000
Ústecký25 (2 následně zrušeny)951 206 778 (už vysoutěžená částka)
Olomoucký5 (u jedné se nelosovalo pro nižší počet zájemců)882 896 475 Kč s DPH
Jihočeský10 (2 následně zrušeny)298 000 000 (už vysoutěžená částka)
Královéhradecký1 (zrušena)nesděleno, v minulosti se uvádělo asi 100 000 000
V kraji Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a v Kraji Vysočina nebyla žádná losovačka.

Skoro všechny zmíněné tendry se týkají stavebních prací. Například více než 56 miliónů korun plánuje kraj dát na přístavbu a zateplení domu pro seniory a lidi se zdravotním postižením v Mašťově na Chomutovsku.

O zakázku projevilo zájem jedenáct uchazečů, los má vybrat pět z nich. Na 55 miliónů korun kraj ocenil zakázku na stavební úpravy Základní školy speciální a Mateřské školy v Ústí nad Labem. Do řízení se přihlásilo 26 uchazečů, i v tomto případě se počítá s pěticí vylosovaných finalistů.

Hodnota dalších tendrů se pohybuje od necelých 15 do 32 miliónů korun.

Podle informací od Hanáčkové z konce května zatím probíhá posouzení kvalifikace zájemců a na losování ještě nedošlo. U jedné zakázky se tak ani nestane, protože se přihlásil jen takový počet uchazečů, který měl být vylosován. Hanáčková podotkla, že Ústecký kraj preferoval losování „zcela transparentně, v souladu s platným zněním zákona o veřejných zakázkách“.

Osud všech devíti tendrů z Ústeckého kraje je v současnosti nejasný. Hanáčková totiž nevyloučila, že některé ze zakázek krajští radní zruší. Zatím došlo k pozastavení veškerých úkonů, uvedla mluvčí.

Losovačky v roce 2012
KrajPočet zakázekCelková hodnota bez DPH
Ústecký9 zakázek256 169 657
Prahanesdělenonesděleno
Ve zbývajících krajích nebyla žádná losovačka.

Varování policie

Tento způsob výběru se do povědomí širší veřejnosti dostal kvůli proslulé karlovarské losovačce, která se v Česku stala symbolem „cinklých“ tendrů.

Protikorupční policie navíc ­loni na podzim upozornila ministerstva nebo kraje, že šetří na čtyři desítky údajně zmanipulovaných losovaček u zakázek v celkové hodnotě asi dvou miliard korun.

Výzvu k zastavení losování u projektů, na které mají jít peníze z evropských fondů, pak v listopadu rozeslalo ministerstvo financí.

Za sice legální, ale zároveň účelový považuje postup Ústeckého kraje šéf české pobočky nevládní protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

„Je fakt, že případů sporných losovaček nebo účelových zúžení soutěže prostě přibývalo. To byl taky důvod, proč se ty losovačky fakticky zakázaly. A kraje měly informace o tom, že to je způsob, který se nedoporučuje,“ řekl Právu Ondráčka.

Ministerstvo pro místní rozvoj ústy své mluvčí Jany Jabůrkové v reakci na zjištění Práva uvedlo, že z pouhého použití losování nelze vyvozovat, že v daném řízení dochází k machinacím.

„Snaha zadavatelů v posledních měsících účinnosti starého zákona používat losování ale samozřejmě nutí k zamyšlení o úmyslech zadavatele,“ dodala.

Severočeské zakázky a projekty financované z evropských dotací patří k těm nejkritizovanějším.

V některých případech přilákaly i pozornost policie. Ať už jde o tendry společnosti Krajská zdravotní nebo rozdělování dotací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad.

Loni dominoval Rathův kraj
Zatímco po konci letošního ledna vypsal kritizované tendry s losováním zřejmě jen Ústecký kraj, loni to bylo hned šest ze čtrnácti úřadů. A šlo o miliardy. V roce 2011 v tomto ohledu jednoznačně dominoval Středočeský kraj, v jehož čele stál David Rath. Ten je nyní ve vazbě a čelí obvinění z korupce v souvislosti se zakázkami kraje. Náměstek středočeského hejtmana Zdeněk Seidl (ČSSD) prohlásil, že se několikrát na radě kraje snažil prosadit, aby se zakázky s losováním nevypisovaly. Tvrdí, že ho však nepodpořil ani Rath, ani šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš. „Na můj vkus měly některé firmy velké štěstí,“ řekl ve středu Právu Seidl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám