Hlavní obsah

Komunisté stále posilují. Ve Sněmovně by měli o čtyři poslance víc než ODS

Právo, tin
Aktualizováno

Stoupající volební preference KSČM konstatují v posledních dnech nezávisle na sobě všechny průzkumy veřejného mínění a potvrdil je i aktuální průzkum společnosti STEM. Podle něj by komunisty volilo 14 procent lidí, ve Sněmovně by tak nyní dosáhli na 46 mandátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Předpokládaný zisk mandátů v dubnu 2012 podle STEM

Článek

Vládnoucí ODS je podle průzkumu na třetím místě; s necelými 12 procenty voličů by získala 42 poslaneckých křesel. V čele se stále drží ČSSD, kterou by podle STEMu volilo 26,1 procenta lidí. Socialisté by ve Sněmovně obsadili 92 křesel.

Na rozdíl od dřívějších průzkumů jiných agentur by se podle aktuálního průzkumu STEMu do Sněmovny dostaly pouze čtyři politické strany. Čtvrtá by byla TOP 09 s 20 mandáty.

Moc sympatií jsme nepobrali, ví koalice

Poslanec ODS Jan Pajer nepřikládá aktuálnímu průzkumu velkou váhu. „Nepropadám panice. Je pravidlem, že v prvních dvou letech ztrácejí vládnoucí strany vždy na oblibě, protože činí nepopulární kroky, aby z nich v dalších dvou letech zase mohly těžit. Navíc je vcelku logické po proběhlých událostech, že strany vládní koalice moc sympatií nepobraly. Podle mě jde o jednorázový výkyv, který se vrátí do normálu,“ míní Pajer. „Je ale třeba výrazně zlepšit komunikaci nutných vládních kroků směrem k veřejnosti,“ dodal.

KDU-ČSL, která by v jiných šetřeních mohla přeskočit pětiprocentní hranici, tentokrát zůstala "za dveřmi" s 3,1 procenta. Stranu zelených, které jiné průzkumy též dávají šanci návratu do parlamentu, by volilo 2,5 procenta lidí. Věci veřejné pak pouhých 0,9 procenta.

Podle analytiků STEMu je obraz preferencí převážně nesen protestními hlasy a patrně odráží atmosféru odborářské demonstrace, která se konala 21. dubna.

Výběr článků

Načítám