Hlavní obsah

Přemluvená bába by teď měla asi méně jíst a topit, rýpnul si do pravice Hašek

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sociální demokraté na své plzeňské sobotní bilanční konferenci krajů ostře odsoudili vládní návrh na změnu valorizace důchodů, který v pátek ve Sněmovně prošel prvním čtením. Vedení strany také nadzvedl výrok poslankyně TOP 09 Gabriely Peckové, že se důchodci úsporným opatřením přizpůsobí, jelikož se mnozí z nich narodili za války a „svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Článek

„Tohle jsou argumenty, které se používaly v padesátých a šedesátých letech. Tehdy se mluvilo o obětované generaci, které se musí uskrovnit, aby se vybudoval socialismus,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Místopředseda strana Michal Hašek uvedl, že podobný výrok v posledních letech nepamatuje. „V západní Evropě by se za něj rezignovalo. Lidé ale aspoň vidí, jak reálně uvažují pravicoví politici o tom, jak má vypadat sociální systém," podotkl Hašek a nastínil scénář pokračování klipu „Přemluv bábu“, který měl před minulými poslaneckými volbami přesvědčit seniory, aby volili pravici.

„Možná by ta přemluvená bába a ten přemluvený děda teď měli méně jíst, méně topit, méně chodit k lékaři,“ prohlásil Hašek.

Zmíněný vládní návrh požaduje, aby se v letech 2013 a 2015 důchody valorizovaly jen o třetinu cenového růstu. „Pokládáme to za strašný podvod, kterého se vláda dopustila,“ uvedl v Plzni Sobotka. „Vládní strany před volbami lidem slibovaly, že se důchodců důchodová reforma nedotkne. A dotkla se. Pak slíbily, že budou kompenzovat vyšší DPH na potraviny, léky, vodné, stočné a veřejnou dopravu valorizací penzí. A opustily i tento slib. Pro řadu důchodců je to kritická a lidsky bezvýchodná situace,“ upozornil Sobotka, který doufá, že návrh nakonec ve Sněmovně neuspěje, popřípadě ho vrátí Senát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám