Hlavní obsah

Heger ustoupil a zruší povinný souhlas rodičů s léčbou potomka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ustoupí tlaku lékařů i pacientů a novelou navrhne změnu zákona, na jehož základě nyní musí mít děti při návštěvě souhlas obou rodičů s léčbou. Ve čtvrtek to uvedl ministrův náměstek Martin Plíšek. Nově bude stačit souhlas jednoho rodiče. Chystají se i další změny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

"Připravujeme rychlou technickou novelu, pan ministr ji předloží jako poslanec, měla by být projednána ve zrychleném čtení," upřesnil postup Plíšek.

Novela bude mít dva hlavní body - k léčbě dítěte bude stačit souhlas jednoho rodiče a zjednoduší se rozhodování o pacientech ve věku 15 až 18 let. K prvnímu bodu Plíšek uvedl, že ministerstvo nebude řešit spory mezi rodiči, kteří se nechtějí na souhlasu dohodnout.

K druhému bodu poznamenal, že léčbu probere lékař s pacientem, zohlední při tom jeho rozumovou vyspělost. Vychází se z toho, že člověk ve věku 15-18 let už dokáže projevit svůj názor relevantněji než malý školák. "Rodič dá předem jen obecný souhlas a může si vyhradit, o čem chce být následně informován," řekl Plíšek.

Nynější praxe nevyhovuje nikomu

Změna zákona o zdravotních službách by mohla začít platit již na podzim. Volají po ní jak Česká lékařská komora (ČLK), tak Svaz pacientů, podle nichž tato povinnost způsobuje pacientům i lékařům leda problémy. Místo toho, aby se věnovali své práci, řeší, od koho a jak mají získávat souhlas.

Podle nich nabádá ministr Heger lékaře k porušování zákona, když dává svůj výklad k jeho ustanovením. Třeba takový, že souhlas obou rodičů je potřebný jen pro zákroky a operace, které mohou závažným způsobem ovlivnit život dítěte. K běžnému ošetření, prevenci nebo očkování prý lékaři souhlas rodičů nepotřebují.

Varují, že když se lékař bude řídit radou ministra a soud pak jeho jednání zhodnotí jako porušení zákona, odpovědnost ponese lékař. Bude-li naopak lékař trvat na doslovném výkladu zákona, dostane řadu rodin do neřešitelné situace, zejména pokud není možné druhého rodiče kontaktovat.

Nesmí vítězit papírování

Ve společném návrhu lékaři a pacienti požadují jak to, aby ze zákona bylo vypuštěno ustanovení o písemném souhlasu obou rodičů s poskytnutím zdravotní služby nezletilému, ale vypustit by se podle nich měl také požadavek, že lékař má požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou.

ČLK žádá, aby stavovské organizace znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešila stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Kritici rovněž žádají upřesnění formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi a chtějí, aby se použití těchto prostředků muselo hlásit soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám