Hlavní obsah

Teroristé v Česku shánějí peníze, stále více vězňů přestupuje k islámu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristé podle policie v ČR sice neútočí, zemi ale využívají při cestování a shánění peněz. Zvyšuje se také počet českých recidivistů, kteří ve vězení přestoupili k islámu. Policie se zajímá o jejich případnou radikalizaci. Rizika spojená s terorismem jsou popsána ve zprávě o bezpečnostní situaci za loňský rok, kterou ve středu projednala vláda. Informoval o tom mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle policie lze ČR stále považovat za zemi, kterou lidé podezřelí z napojení na teroristické organizace využívají hlavně jako svou základnu, nikoliv terč útoků. "Zpravidla je využívána k tranzitu osob, získávání materiálního a finančního krytí, usnadnění vstupu, pohybu a pobytu v zemích schengenského prostoru nebo jako místo pro páchání jiné trestné činnosti," uvedl mluvčí.

Bezpečnostní složky se zaměřují kromě radikalizace imigrantů z islámských zemí také na konvertity. Podle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) byly totiž loni zaznamenány případy Čechů s bohatou násilnou trestní minulostí, kteří přijali islám. "Uvedené osoby konvertovaly převážně v průběhu výkonu trestu odnětí svobody. Jako zájmová se z pohledu vnitřní bezpečnosti jeví především jejich možná radikalizace," upřesnil mluvčí Pavel Novák.

Osamělí vlci

Ministerstvo ve zprávě také uvádí, že lze pozorovat trend "teroristů na volné noze", takzvaných "osamělých vlků". Podle policie využívají k upevnění své ideologie a získávání informací především internet, ale nejsou přímo napojeni na teroristické skupiny.

"Ukazuje se, že jejich motivace je výslednicí ideologie, která kombinuje osobní mstu, frustraci a nespokojenost jedince s náboženským nebo politickým rozhořčením," dodal mluvčí.

České bezpečnostní složky sice loni nezaznamenaly přímý teroristický útok, vyšetřovaly ale podobnou událost: u obchodního domu Ikea v Praze byl počátkem září nalezen nástražný výbušný systém. [celá zpráva]

Evakuace Ikey kvůli bombové hrozběVideo: Novinky

Takové incidenty se staly také v Německu, Nizozemí, Belgii a Francii. Vyšetřování ukázalo, že nešlo o teroristický útok kvůli ideologii, ale o vydírání. Mezinárodní vyšetřovací tým se později dostal na stopu dvěma pachatelům, které zadržel v Polsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám