Hlavní obsah

Čeští vojáci bojují i se svou výzbrojí, jejich nové pušky Bren selhávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové útočné pušky Bren, které používají čeští vojáci v Afghánistánu, selhávají. Poruchy již údajně vykázalo 48 z celkem 530 zbraní. Příčiny selhání hledají přímo v zahraničí armádní experti. Pokud je neodhalí, budou pušky s označením CZ 805 zaslány ke kontrole do Česka, uvedla v pondělí večer Česká televize (ČT).

Foto: ČTK

Armáda koupila od České zbrojovky 8000 pušek Bren za 1,5 miliardy korun.

Článek

Armáda koupila od České zbrojovky 8000 pušek Bren za 1,5 miliardy korun, dodáno bylo zatím 3671 kusů. Pušky dostaly přednostně bojové jednotky.

Podle televize spočívají problémy nejčastěji v zasekávání nábojů. Někteří vojáci prý zaznamenali potíže s novými puškami přímo v akci. "Jedné jednotce jich v boji selhalo šest. Tedy šest lidí muselo přejít na záložní zbraň," citovala ČT vyjádření jednoho z vojáků.

Česká zbrojovka si ale není žádné chyby vědoma, sdělil obchodní ředitel firmy Ladislav Britaňák. "Bude důležité dostat ty zbraně k nám, moct si je prohlédnout a konstatovat, co se vlastně děje," uvedl.

"Nemám informace o tom, že by vlivem selhání útočné pušky došlo k ohrožení životů vojáků. V každém případě každý voják disponuje krátkou zbraní, kterou může použít," řekla mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám