Hlavní obsah

Diskriminace Romů je v Evropě zakořeněná, míní obránci práv

Brno

V evropské populaci je hluboce zakořeněné násilí a diskriminace vůči Romům, mezi zeměmi nejsou velké rozdíly. Napětí roste i v souvislosti s hospodářskou krizí, kdy mezi lidmi klesá tolerance. Vyplývá to z vyjádření zástupců Evropské asociace na obranu lidských práv (AEDH), které poskytli v neděli v Brně novinářům.

Foto: ČTK

Centrem Břeclavi nedávno pochodovalo na 2000 demonstrantů za patnáctiletého chlapce, kterého zmlátili údajně romští výtržníci. Podobné incidenty stupňují napětí, kterého zneužívají radikálové.

Článek

Český helsinský výbor (ČHV) a AEDH uspořádaly v Brně tiskovou konferenci po ukončení valné hromady asociace a jejích 23 členských organizací z 19 zemí EU. Akce byla spojena se seminářem na téma Romové v Evropě.

Podle Anny Šabatové z ČHV mezi lidmi panuje o Romech řada předsudků. "Romové chtějí pracovat, podílet se na společném soužití a není jim to umožňováno," uvedla. Často podle ní jde o reprodukované staré historické představy o této menšině.

"Hodně lidí, kteří se později setkají s Romy, zjistí, že situace je jiná. Jsme hodně ovlivňováni nepřímými důkazy. Pro Romy je hodně těžké získat práci. Jeden z typických předsudků je právě (to), že nechtějí pracovat," řekla Šabatová.

Žádná země není prosta násilí

Stav v České republice a jiných zemích nechtěla srovnávat. "Byla jsem šokována situaci na italských předměstích. Některé násilné akty jsou také například v Maďarsku ještě silnější, než jsme zažili v minulosti," uvedla. Kritizovala například poměry ve Francii, která v minulosti vyhostila rumunské a bulharské Romy.

"Žádná země není prosta násilí," poznamenal francouzský zástupce AEDH Pierre Barge. Šabatová v této souvislosti řekla, že některé západoevropské země se k Romům chovají, jako by to nebyli evropští občané.

Odborníci v Brně řešili i aktuální situaci v Bělehradě, odkud bylo podle Šabatové vyhoštěno asi 250 romských rodin a prý se tak stalo bez upozornění a vyjednávání. Lidé údajně nedostali srovnatelné přístřeší. "Z toho vidíme, že vyhošťování Romů není nic nového a stále pokračuje," uvedl bulharský člen AEDH Stoil Cicelkov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám