Hlavní obsah

Drábkovu ministerstvu vzrostly trojnásobně výdaje za počítače a software

Právo, Jakub Svoboda
Aktualizováno

Nyní ostře sledované výdaje za informační a komunikační technologie (ICT) v resortu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se za posledních sedm let více než ztrojnásobily. Vyplývá to ze statistik, které ministerstvo poskytlo Právu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nyní ostře sledované výdaje za informační a komunikační technologie (ICT) v resortu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) se za posledních sedm let více než ztrojnásobily. Vyplývá to ze statistik, které ministerstvo poskytlo Právu.

Ještě v roce 2004 stály veškeré počítačové aplikace a informační a komunikační zařízení ministerstvo práce necelých 441 miliónů korun.

Škromach už to neumí vysvětlit

Loni se výdaje MPSV v této oblasti zvýšily na rekordních 1,62 miliardy korun.

Náklady na ICT skokově stouply v letech 2005 a 2006, kdy byl ministrem práce Zdeněk Škromach z ČSSD, v září 2006 ho v čele resortu vystřídal současný premiér Petr Nečas (ODS).

Rozpočet na ICT se v obou letech téměř zdvojnásobil na 856 miliónů, resp. na 1,58 miliardy korun.

Škromach, který je nyní místopředsedou Senátu i soc. dem., nebyl schopen vysvětlit, za co jemu svěřený resort stamilióny navíc utratil. Po dvou týdnech, co ho Právo požádalo o vysvětlení, pouze po mluvčím ČSSD Martinu Ayrerovi vzkázal, že informace by mělo být schopné poskytnout MPSV.

Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové byl meziroční nárůst výdajů na ICT v období 2005 až 2006 ovlivněn především spuštěním nových systémů hmotné nouze a sociálních služeb.

„Nově vznikly agendy příspěvku na péči a hmotné nouze. Oba okruhy dávek do té doby neexistovaly. Vycházely sice z dřívějších dávkových systémů, ale zcela zásadně je měnily,“ uvedla Plívová.

Dávky pomoci v hmotné nouzi vznikly podle ní nově a nahradily dřívější systém dávek sociální péče. „Příspěvek na péči nahradil dříve vyplácené zvýšení důchodu pro tzv. bezmocnost – toto vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení. Příspěvek přitom nenahradil pouze tuto dávku, došlo k celkové zásadní změně systému dávek, což se odrazilo i v příslušných informačních systémech,“ dodala mluvčí.

Informace o tehdejších smlouvách a zakázkách se Právu ale nepodařilo získat ani z ministerstva.

Nynější ICT systémy pro výplatu sociálních dávek začaly hned po jejich spuštění na začátku letošního roku kolabovat a na několik týdnů téměř ochromily činnost úřadů práce.

Podezřelé zakázky

I když se situace v tomto ohledu postupně stabilizovala, ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) stále čelí kvůli novým systémům velké kritice, hlavně kvůli netransparentnímu výběru dodavatelů.

Například Nadační fond proti korupci (NFPK) nedávno inicioval podání návrhu Úřadu ochranu hospodářské soutěže na zákaz plnění ze smlouvy MPSV a z jejích dodatků s hlavním dodavatelem systémů, firmou Fujitsu Technology Solutions.

V případě veřejné soutěže, kterou se ale ministerstvo vedené Drábkem rozhodlo nevypsat, mohla celá zakázka na dodávky nových ICT systémů a služeb pro výplatu sociálních dávek vyjít podle zástupců NFPK zhruba na půl miliardy korun. Tedy asi čtyřikrát levněji, než kolik je MPSV připraveno vyplatit vyvoleným dodavatelům nyní.

Úspory se ukáží záhy, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo ale kritiku protikorupčního fondu odmítá. „Ke změně dodavatele MPSV přistoupilo právě proto, že náklady na systémy od monopolního dodavatele v posledních letech rostly z roku na rok o desítky miliónů korun, platilo se mj. za vývoj systému, tyto položky tak nyní z nákladů vypadávají zcela. Na rozdíl od předchozího stavu, kdy nebyl vybrán původní dodavatel ve výběrovém řízení, může nyní MPSV řadu věcí financovat z Evropského sociálního fondu,“ uvedla Plívová.

Ministerstvo tvrdí, že jeho úspory v oblasti informačních a komunikačních technologií jsou zřejmé už po prvním čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám