Hlavní obsah

Manželce "kmotra z Hluboké" přistály na účtu desítky miliónů

• Aktualizováno

Jihočeský finanční úřad prověřuje účty manželky jednoho z nejvlivnějších jihočeských politiků ODS Pavla Dlouhého. Středeční Mladé frontě Dnes (MfD) to potvrdil úředník blízký vyšetřování. Podle listu vyšetřování Jany Dlouhé začalo z podnětu Finančního a analytického úřadu (FAÚ) ministerstva financí. Premiér a šéf ODS Petr Nečas očekává, jak Dlouhý věc vysvětlí.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Část peněz přišla z Rybářství Třeboň (na snímku náměstí v Třeboni)

Článek

Deník píše, že Dlouhá dostala na účet desítky miliónů korun ze společnosti Rybářství Třeboň, která inkasovala státní dotace. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Za poslední čtyři roky to bylo v součtu necelých 25 000 korun.

Na její soukromé účty přitom od roku 2007 přišlo mezi léty 2007 až 2011 podle zjištění deníku 45 miliónů korun. Největší obnosy přišly na její účet u České spořitelny od firmy Rybářství Třeboň, ve třech splátkách dohromady 19 miliónů Kč.

Nečas očekává vysvětlení 

Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství, které získalo v minulosti řadu státních dotací.

"Já nevím, jak mohu zakročovat do soukromých záležitostí toho nebo onoho člověka. On je na nějaké politické pozici. Buďto bude schopen své konání a kroky vysvětlit, a nebo nebude," odpověděl po jednání vlády premiér na otázku, zda se bude v případu nějak angažovat či věc řešit na vnitrostranické úrovni.

Rybářství nechce věc komentovat

Úřady možnou spojitost mezi transakcemi vyšetřují. Řeší otázku, z jakého titulu společnosti posílala peníze na soukromé konto manželky místního politika. Ředitel rybářství Jan Hůda to odmítl vysvětlit. "Půjčky s akcionáři a vztahy s nimi nebudu komentovat," sdělil deníku.

MfD upozornila, že Rybářství Třeboň ve stejném období získalo z ministerstva zemědělství dotace na podporu rybářství a prodeje kaprů. Ministerstvo tehdy řídil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, který je nyní velvyslancem v USA. Dotace prý neovlivňoval a nevěděl, že Dlouhý je v představenstvu společností, které dotace čerpají.

Právě tyto dotace prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). "Zjistili jsme, že ministerstvo nesprávně vybíralo projekty a nesprávně je i kontrolovalo," řekl listu kontrolor NKÚ Jan Vedral.

Finanční transakce mohou ukázat na možný střet zájmů Dlouhého, jenž působí ve společnostech, kterým může ze svého postavení pomoci. Jihočeský finanční úřad nevyloučil, že se obrátí o další pomoc na ministerstvo financí, případně rovnou na policii, napsala MfD.

Jde o kompromitační kampaň, tvrdí Dlouhý

Dlouhý odpoledne korupci při převodech peněz na účet své manželky popřel v tiskovém prohlášení. Všechny její finanční transakce podle něj byly legální a kauzu označil za diskreditační kampaň proti ODS a jejímu regionálnímu představiteli.

"Veškeré transakce mojí ženy spočívaly v legálních operacích, na které se buď nevztahuje daňová povinnost - nákup a prodej akcií společností, kde měla má žena účast - nebo ze zákona tyto výplaty daní vyplácející subjekt, například dividendy," uvedl Dlouhý. Šlo podle něj o privátní společnosti, ve kterých jeho žena měla dlouhodobé účasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám