Hlavní obsah

Ztrácíme věrohodnost, opustili jsme své voliče, burcuje Topolánek ODS

Právo, Jan Martinek

Výrazně kritický otevřený dopis do vlastních řad napsal členům a představitelům ODS bývalý předseda občanských demokratů Mirek Topolánek. V dopise nazvaném „Páteční výzva“ Topolánek kritizuje svoji stranu zejména za to, že podle něj opustila svůj program a své ideje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

„ODS je ohrožena. Reformní rétorika pouze zastírá bezradnost, odevzdanost a účelovost. Loď se potápí a na palubě se pořád tančí,“ píše Topolánek.

Podle expremiéra se současná ODS odchýlila od všech tzv. „poděbradských artikul“ - hlavních zásad, které strana přijala v roce 1998 (nedotknutelné soukromí, malý a levný stát, nezadlužená budoucnost a solidarita odpovědných).

Nelibost nad rozhodnutími strany

„Proč nechá ODS řádit nelegální Randákovo komando, nechá beztrestně osočovat stranu bývalými estébáky, nechala si vnutit populistickou antikorupční hru, bez skutečných hlubokých a systémových protikorupčních opatření ve směru redukce státní agendy, snížení míry přerozdělování, zmenšení objemu dotací, boje s korporacemi, novými „oligarchy“ a zájmovými skupinami?“ ptá se bývalý předseda, který zároveň nepopírá na současném stavu politiky ODS „svůj podíl viny“.

Topolánek dále vyčítá své straně například to, že přistoupila na přímou volbu prezidenta, zákon o obecném referendu a naopak opustila princip rovné daně a teď zavádí progresivní daň (ODS přistoupila na tzv. solidární příspěvek, vyšší zdanění vysoko příjmových osob). Rýpl si i do složení trojkoalice, především do TOP 09 a Věcí veřejných.

Výzva k návratu k základům politiky strany

„Koaliční vládnutí je mesaliancí pěnkavy obecné se supem mrchožravým a hyenou skvrnitou,“ nebere si servítky Topolánek.

Bývalý premiér vyzývá stranu, aby se vrátila k základům své politiky. Zavelel k zahájení široké vnitřní ideové debaty na všech úrovních a grémiích ODS, jež by měla vést ke zhodnocení dosavadního působení ODS ve vládě a přijetí závazných mantinelů pro členy vlády, poslance a senátory pro prosazování dlouhodobých cílů politiky ODS v kabinetu a parlamentu.

Odezva Borise Šťastného

Někteří představitelé ODS bývalému lídrovi vyčítají, že sám nese za současnou situaci v ODS, kterou teď kritizuje, největší vinu. Například poslanec Boris Šťastný. „S velkou částí obsahu výzvy nelze nesouhlasit. Bylo nás nemnoho, kteří jsme za celá léta, za cenu mimořádných politických ztrát, s Mirkem Topolánkem bojovali právě za to, co dnes sám píše. Byl to přece on, kdo přišel se zničujícím rozkročením ODS do středu, s devastujícími ústupky Bursíkům a Kalouskům v zájmu udržení moci a vytvořením prostoru pro TOP 09. Možná teď Mirek pochopil svou chybu a chce ji napravit, možná je v tom něco jiného,“ reagoval pro Právo Šťastný.

„Nemůžu si pomoci, ale ze slov Mirka Topolánka cítím zlý, či nepříliš pozitivní úmysl. Pan Topolánek byl reálným politikem a dobře ví, že v koaličním vládnutí nelze prosadit 100 procent našeho programu. Osmdesát procent reforem a zákonů pochází z programu ODS, nemyslím si, že by se nám dařilo tak špatně,“ řekl v reakci na výzvu bývalého šéfa strany místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Na výzvu reagoval také předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Dopisu Mirka Topolánka nerozumím. ODS se podařilo do vládní agendy prosadit 80% svého programu. Dokončujeme reformy, na jejichž prosazení jsme neměli v minulých vládách sílu. Daří se nám odvracet riziko předlužení a kolapsu veřejných financí. Zrušili jsme boom solárních elektráren, což byl mimochodem důsledek vládního angažmá Zelených (v Topolánkově vládě, pozn.red.). Nemám rád, když někdo ODS zpovzdálí mentoruje, aniž by přišel s vlastními návrhy. I jako řadový člen se může Mirek Topolánek účastnit našich ideových konferencí a doufám, že toho v budoucnu využije,“ řekl Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám