Hlavní obsah

Dobeš nestihne připravit projekty pro EU, peníze přesune školám

Praha

Odcházející ministr školství Josef Dobeš (VV) nestihne do konce března připravit všechny naplánované programy z Evropské unie za 6,2 miliardy korun. Chce proto přesunout 2,5 miliardy korun přímo školám na zlepšení přírodovědných a technických oborů a na modernizaci vysokých škol.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ministr školství Dobeš chystal více než 30 takzvaných individuálních národních projektů. Některé pochybné projekty ale musel po kritice Evropské komise zastavit. Šlo například o SPORT, který měl za 650 miliónů korun vzdělávat trenéry a přivést mládež ke sportu.

S eurokomisařem pro zaměstnanost a sociální věci László Andorem, který je v Praze spolu s evropským komisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem, se prý dohodl, že 2,5 miliardy korun z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost dostane regionální školství a vysoké školy.

Vzdělávací instituce by měly o peníze žádat zjednodušeným způsobem podobným takzvaným šablonám, jejichž prostřednictvím mohou všechny mimopražské základní a střední školy získat peníze na zkvalitnění výuky. Peníze by podle Dobešova plánu měly být realokovány do konce prázdnin. O tom ale bude muset ještě vyjednávat ministrův nástupce ve funkci.

Většina projektů na vědu je schválena

Odstupující ministr Dobeš ve čtvrtek také jednal s Hahnem, který zaštiťuje program Výzkum a vývoj pro inovace. "Téměř vše máme podepsáno," prohlásil po schůzce Dobeš. Většina projektů na vědu je podle něho schválena a čeká se jen na proplácení dotací. S Hahnem prý také už předjednal, že by v příštím programovacím období mohla peníze na vzdělání a vědu čerpat i Praha, která dosud jako bohatý region na podporu z eurodotací nedosáhla.

Kvůli chybám v čerpání peněz z evropských fondů bylo ministerstvu školství pozastaveno vyplácení 1,2 miliardy korun z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Dobeš slíbil do konce března zjednat nápravu, ve středu ale kvůli vládním škrtům ohlásil rezignaci.

Nesrovnalosti v čerpání ale zjistila Evropská komise také u dalších ministerstev. EK proto tento týden v dopise pohrozila zastavením unijních dotací, pokud vláda nedá do června do pořádku kontrolu a audit dotačních programů.

Ministerstvo školství spravuje dva operační programy. Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem 1,83 miliardy eur (zhruba 45 miliard korun). Dalších 2,07 miliardy eur (přes 51 miliard korun) jsou v programu Výzkum a vývoj pro inovace vyčleněny na vědecké projekty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám