Hlavní obsah

Napětí roste a lidé jsou ve stresu, komentoval Sobotka demonstrace

Právo, Novinky, rsk, jov
Aktualizováno

Čtvrteční demonstrace, které se uskutečnily v několika městech České republiky proti vládě, reformám a "politickému systému prolezlému korupcí", koaliční politici příliš nekomentovali. Opozice naopak vyzývá vládu, aby je nepodceňovala. Demonstrace svolala Holešovská výzva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka na čtvrtečním jednání Sněmovny.

Článek

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil čtvrteční demonstraci na Václavském náměstí vrcholící pochodem k budově České televize za projev rostoucího napětí ve společnosti. Vláda by podle něj neměla protesty bagatelizovat.

Lidé jsou ve stresu, míní šéf ČSSD

„Demonstrace vyvěrají z toho, že napětí mezi lidmi roste,“ řekl v pátek Sobotka Právu. Lidé jsou podle něj ve stresu z vládních reformních plánů. Kabinet proto varoval, aby protesty nebagatelizoval.

Na Facebooku ocenil ochotu lidí ozvat se i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Špičky ČSSD si přitom na své páteční ranní rokování přizvaly šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila. Podle Sobotky byl tématem jednání další postup odborářů, kteří nesouhlasí s reformami z dílny Nečasovy vlády. Odboráři budou o podobě protestních akcí rozhodovat 19. března.

Iniciátoři Holešovské výzvy se prezentují jako "obyčejní obyvatelé této země, kterým záleží na její lepší budoucnosti."

Demonstranti pochodují PrahouVideo: Jaroslav Soukup, Novinky

Premiér Petr Nečas (ODS) protesty ve čtvrtek příliš nekomentoval. „Žijeme v demokratické společnosti, každý má právo vyjádřit svůj názor,“ tlumočil Nečasovo stanovisko vládní mluvčí Michal Schuster.

Drábek: Děláme nepopulární kroky, ale jsou potřeba

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)  si položil otázku,čeho chtějí demonstranti dosáhnout. "Ti, kteří usilují o změnu toho, co prosazuje tato politická reprezentace, by měli také říct jak postupovat dál," citovala ministra ČTK.

"Tato vláda nedělá populární kroky, to je prostě fakt. Pokud bychom ale ta nutná, nezbytná opatření nedělali, tak se dostaneme do situace, kdy za několik málo let budeme řešit ještě mnohem horší situaci," zdůraznil Drábek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Ministr oddělil dvě roviny problému. Nespokojenost s kvalitou politiky je podle něj oprávněná. "Tady, kdybych mohl, jdu demonstrovat také, protože s úrovní politiky jsem také nespokojen," poznamenal ministr. O konkrétních opatřeních je podle něj třeba jednat.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) uvedla, že ve svobodném státě má každý právo vyjádřit názor. „Chápu, že řada reforem je nepopulárních,“ řekla Právu. Na otázku, zda nejde o začátek konce vlády, odpověděla: „Ta začíná hned po volbách, obzvlášť u vlády, která reformy dělat musí. Také bychom raději rozdávali třinácté důchody.“

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) protesty nesledoval, ale věděl o nich. „Nechť se lidé vyjadřují, s tím nemám problém. Ale vždy by to mělo být s rozvahou a na podkladě reálných informací a ne že se chceme někde sejít a křičet,“ řekl Právu.

Holešovská výzva
"Chceme dosáhnout demise vlády, prezidenta, výměny zkorumpovaných politiků, ale i státních zástupců, soudců, vedení policie, manažerů státních podniků, atd." stojí na stránkách iniciativy. Po demisi kabinetu chce ustavit nepolitickou vládu osobností.Na základě "celostátní  konference občanů a iniciativ, které se spojily", byla vytvořena tzv. Národní rada.

Demonstrace se ve čtvrtek konaly v několika městech ČR. V Praze se demonstranti vydali z Václavského náměstí na pochod před budovu České televize na Kavčích Horách. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám