Hlavní obsah

Dobeš se chová jako feudál a rozkládá systém, tvrdí šéfka školského výboru

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, jov

Páteční rozhodnutí ministra školství Josefa Dobeše (VV) o čtyřletém prodloužení akreditace plzeňské právnické fakultě, rozhořčilo nejen Akreditační komisi (AK), která navrhovala neprodloužení, ale i politiky. Předsedkyně školského výboru Sněmovny Anna Putnová (TOP 09) označila rozhodnutí ministra za "feudální milost", která rozvrací stávající model nezávislosti AK.

Foto: archiv, Právo

Poslankyně Anna Putnová (TOP 09)

Článek

„Tento krok ministra školství Josefa Dobeše rozkládá nezávislý systém. Jde o feudální počin omilostnění," konstatovala šéfka výboru.

"Rozhodnutí ministra školství je tak bezprecedentním zásahem do systému a znamená rozvrat  současného modelu," dodala poslankyně, která ministrovi připomněla, že to byl on, kdo podal návrh na jmenování AK. Akreditační komise je ze zákona nezávislou a "MŠMT nepřísluší do jejích rozhodnutí jakkoli zasahovat", uzavřela poslankyně.

Stínový ministr školství za sociální demokracii Marcel Chládek v pátek označil rozhodnutí prodloužit život plzeňským právům navzdory verdiktu Akreditační komise za naprosto bezprecedentní a nepochopitelné. Podle Chládka jde o zásah do rozhodnutí nezávislého orgánu. „Toto je pokles politické kultury na samotné dno,“ poznamenal na Dobešovu adresu s tím, že ministr mohl problém vyřešit už dávno.

S rozhodnutím ministra se nehodlá smířit ani AK, která tvrdí, že jde o nezákonný zásah, a hodlá se bránit žalobou ve veřejném zájmu. Komise připomněla, že tituly získané na plzeňských právech po 31. červenci budou zpochybnitelné, neboť budou uděleny studijnímu programu akreditovanému v rozporu se zákonem.

Zajet si pro český diplom na Ukrajinu

Komise zároveň připomněla, že nejde o první zásah ministerstva do její nezávislosti. Připomněla například i kauzu vysoké školy Bankovní institut, které komise navrhla pozastavení některých studijních programů. Ministerstvo o tom přitom v zákonem stanovené lhůtě nerozhodlo.

Škola měla realizovat české studium na Ukrajině a v Maďarsku. "Pod hlavičkou České republiky byly v zahraniční vydávány vysokoškolské diplomy na základě

studia, jehož podoba natož kvalita je neprokazatelná," upozornila AK s tím, že vedle bezpečnostních rizik to představovalo i devalvaci vysokoškolského vzdělání.

Dobeš čelí trestním oznámením

Na rozhodnutí ministra podal  trestní oznámení jeden z bývalých studentů plzeňských práv a nejnověji i předseda Strany zelených Ondřej Liška. Ten se domnívá, že ministr mohl zneužít pravomoci veřejného činitele.

"Ministr nemůže rozhodnout v rozporu s Akreditační komisí. Prostě nemůže, to je nezákonná věc," uvedl pro ČTK Liška, který v minulosti stál v čele resortu školství.

Reklama

Výběr článků

Načítám