Hlavní obsah

Nečas: Největší problémy s fondy EU jsou kvůli auditům na financích

Právo, Novinky, rsk, jas
Praha
Aktualizováno

Nedostatečně důrazné audity na ministerstvu financí jsou hlavním problémem ČR při čerpání evropských fondů, kvůli nimž se Praha ocitla „na koberečku“ před Evropskou komisí. Prohlásil to ve čtvrtek premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že to vyplynulo z jeho úterního telefonního rozhovoru s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem. Ministerstvo se proti této argumentaci ohradilo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

„Momentálně se ukazuje, že nejslabší místo spatřuje Evropská komise a Evropský účetní dvůr v systému auditů, které jsou řízeny ministerstvem financí. To je v současné době nejkritičtější bod, který budeme muset v dialogu s EK vyřešit,“ řekl novinářům Nečas.

Podle něj nelze nekriticky přejímat vše, co Komise o ČR řekne. „Ale stav je takový, že jako nejkritičtější bod je vnímán systém auditu evropských fondů z ministerstva financí,“ dodal s tím, že to je od začátku dlouhodobý problém, ale nyní o to intenzivnější.

Nečas dodal, že v současné době bude třeba vypracovat plán, na jehož základě bude ČR „odstraňovat námitky, které vůči našemu postupu v evropských fondech jsou“.

U nás problém není, ohradilo se ministerstvo

Ministerstvo reagovalo, že jde o  "účelově zkreslenou interpretaci". "Za problémy konkrétního operačního programu je totiž vždy primárně zodpovědný jeho řídící orgán," uvedl Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva.

Mluvčí připomněl, že systém a strategii auditů EK schválila a problémy vidí především "na úrovni konkrétních operačních programů". Požaduje proto naopak větší centralizaci pod křídly ministerstva. "Jinými slovy Evropská komise věří ministerstvu financí a naopak nevěří systému na úrovni operačních programů," uzavřel Haas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám