Hlavní obsah

Prosby umělců opavští zastupitelé nevyslyšeli, peníze pro divadlo nejsou

Právo, Aleš Honus
Opava

Naděje, že by opavské zastupitelstvo mohlo přece jen najít pro Slezské divadlo chybějící částku 2,5 miliónu korun a že by výpovědi patnácti operním umělcům mohly být staženy, v pondělí definitivně padla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zaměstnanci a přátelé divadla přišli na zasedání zastupitelstva s transparenty, atmosféra byla bouřlivá.

Článek

Zastupitelstvo města Opavy na svém zasedání, kam přišli zaměstnanci divadla s emotivními transparenty, zamítlo návrh opoziční ODS na mimořádné navýšení rozpočtu divadla o tuto částku. Zamítlo dokonce i návrh, aby se městská rada do června pokusila ještě najít nějaké rezervy.

Primátor Opavy Zdeněk Jirásek (ČSSD) již před jednáním řekl, že nelze čekat, že by koalice schválila něco nového, protože více peněz pro divadlo už najít nelze.

Zastupitelé za ODS v pondělí přesto navrhli, aby město přece jen poskytlo divadlu příspěvek 2,5 miliónu, který by stačil pokrýt chybějící finanční částku. Pro to, aby divadlo mohlo fungovat ve své stávající podobě, by potřebovalo 71 miliónů, město ale v letošním rozpočtu vyčlenilo pouze 68 miliónů.

„Je neuvěřitelné, že výsledkem nové a hlasitě proklamované kulturní koncepce města jsou výpovědi divadelním umělcům. Je to další ukázkový příklad, kdy jsou slova a činy ve značném nesouladu,“ tvrdí například zastupitel za ODS Marek Veselý.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zaměstnanci a přátelé divadla přišli na zasedání zastupitelstva s transparenty, atmosféra byla bouřlivá.

Členové koalice, která ovládá vedení města, ale návrh ODS označili za populismus. Například zastupitel za hnutí SOS pro Opavu Daniel Michalík připomněl, že právě ODS v minulosti navrhovala, aby se šetřilo i na divadle. „Takže buď je to špinavá politická hra, nebo pokrytectví,“ řekl Michalík o nynějším návrhu ODS.

Jak Právo informovalo, na začátku roku vedení Slezského divadla v Opavě rozdalo výpovědi sedmnácti zaměstnancům, z toho patnácti členům operního souboru.

Ředitel Jindřich Pasker byl podle svých slov postaven před rozhodnutí, zda plošně snížit mzdy, které tvoří více než 70 procent divadelního rozpočtu, anebo propustit část zaměstnanců. Rozhodl se pro to druhé.

Zástupci divadelních odborů ale tvrdí, že jde o první krok vedoucí k postupné likvidaci opavského operního souboru. Zorganizovali i petici, kterou do pondělí podepsaly bezmála čtyři tisíce lidí.

Ve Slezském divadle nyní působí dva umělecké soubory - operní a činoherní. Vedení města odmítá, že by chtělo operu postupně zlikvidovat, a již dříve deklarovalo, že trvá na zachování obou uměleckých souborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám