Hlavní obsah

Na Ratha si vyšlápne Dr. Max, za proplácení poplatků chce milióny

Novinky, jim

Síť lékáren provozovaných pod značkou Dr. Max se chystá zažalovat Středočeský kraj o 12 miliónů korun coby náhradu za ušlý zisk, o který měly firmu připravit krajské lékárny proplácením třicetikorunových poplatků za recepty. Dosáhla totiž pravomocného rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který shledal proplácení poplatků protiprávním. Novinkám to sdělil právník zastupující Dr. Maxe. V případě úspěchu chce firma žádat další kompenzace v celkové výši 120 miliónů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Že je proplácení poplatků za položky na receptu z peněz daňových poplatníků, jimiž soukromý sektor nedisponuje, nedovolená podpora, určily i verdikty na úrovni Evropské unie.

Na základě toho Dr. Max zahájil soudní tažení, které dospělo až k pravomocnému verdiktu vrchního soudu, jenž také shledal protiprávním proplácení poplatků v krajských lékárnách. Spor se týkal zatím jen Středočeského kraje, který vede nejzarputilejší propagátor proplácení poplatků, hejtman David Rath.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath při projevu ve Sněmovně

Právníci nyní upínají zraky k soudu v Českých Budějovicích, který sice už také rozhodl, že proplácení poplatků je v rozporu s pravidly rovné soutěže, ale zatím nerozhodl v tom, zda má Dr. Max nárok na náhradu škody.

První vlaštovka z Českých Budějovic

„V jižních Čechách jsou soudy nejrychlejší, proto zde testujeme na nižším obnose, jestli to principiálně projde. Pokud ano, tak by se žaloba rozšířila na celou republiku a požadovali bychom celkem 120 miliónů korun,“ řekl Novinkám právník zastupující Dr. Maxe Vlastislav Kusák.

Českobudějovický soud má nyní rozhodnout o kompenzaci ve výši 340 tisíc korun, o které měla být síť lékáren poškozena jen v únoru roku 2009.

Zřejmě nejvíce z požadovaných 120 miliónů korun budou právníci chtít po Středočeském kraji, a to až 12 miliónů. Podle Kusáka totiž lze doložit, že do středočeských lékáren jezdili i lidé z Prahy, kde se poplatky nikdy neproplácely. „Ale ta druhá strana to popírá, že je to blbost, že to nikoho nemohlo donutit, aby někam jezdil,“ řekl Kusák.

Škodu je nutno vyčíslit

Provozovatelé menších lékáren se ale do soudních sporů příliš nehrnou. „To si může dovolit možná Dr. Max, ale my na soudy nemáme prostředky,“ řekla Novinkám Jiřina Nováková, která spravuje několik lékáren v Benešově u Prahy. Sama se spoléhá spíše na pomoc ze strany České lékárnické komory.

Ale ani ta jednotlivcům nebude moci kromě právního poradenství mnoho nabídnout. Dr. Max disponuje totiž kromě ansámblu právníků a manažerů ještě jednou výhodou. „Oni dopředu oznámili, že budou poplatky taky odpouštět, takže oni mohou dost dobře vyčíslit škodu,“ řekl Novinkám prezident ČLK Lubomír Chudoba. Firma poplatky proplácela po celou dobu stejně jako kraje, tedy od února 2009 do června 2010. Takže jejich lékárny mohlo vyhledávat stejně tolik lidí jako ty krajské, a tak mohla firma přesně zdokumentovat, kolik na poplatcích odpustila.

Chudoba řekl, že ČLK dosáhla alespoň zastání na úrovni EU, z čehož prý vycházeli také právníci Dr. Maxe. Několik soudních sporů zahájily i menší lékárny a dosáhly dílčích výsledků, ale na kompenzaci škod nedosáhly. V jejich neprospěch hraje právě fakt, že nebudou schopny říci, o kolik přišly. „Spoustu lidí taky odradí, že v podmínkách ČR se na verdikt čeká i několik let,“ poznamenal Chudoba.

Předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel potvrdil, že řada soukromníků šla do soudních sporů na vlastní pěst a hýčkají si i naději na náhradu škody. Požadovat ale budou uhrazení škody za nemateriální újmu. „Vydali jsme se touto cestou s tím, že jsme byli poškozeni samotným postupem krajů. Škodu by měl vyčíslit soud,“ vysvětlil Hampel. Podle něj je to vše ještě na dlouhé lokte, protože počítá s tím, že se kraje budou proti všem verdiktům odvolávat.

"Poškodil mě kraj i Penta"

Hromadných žalob se ale prozatím Středočeský kraj, ani ostatní krajské organizace obávat nemusejí. Lékárníků, kteří mají chuť se soudit, je relativně málo, a bez konkrétních verdiktů nemusí kraje hradit nic.

„Snad kdybychom do soudních sporů šli společně a každý na to dal část,“ uvažovala Jiřina Nováková. Krpálek a Chudoba se však shodují, že žaloby si musí jednotlivé lékárny podat samy.

Nováková navíc upozornila, že malé lékárny čelily dokonce dvojí hrozbě. „To, že mě kraj poškodil, je naprosto jasné. Ale poškodil mě i Dr. Max - také odpouštěli a brali mi zákazníky. Co na to říct, stojí za nimi (významná investiční skupina) Penta,“ povzdechla si Nováková.

Mluvčí Středočeského kraje se už v pátek večer nešlo dovolat. Hejtman Rath nezvedal telefony a neodpovídal na SMS zprávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám