Hlavní obsah

Protikorupční fond upozornil na další možnou díru v pražské MHD

Praha
Aktualizováno

Ze zakázky na bezpečnostní systém pražského dopravního podniku mohlo podle Nadačního fondu proti korupci (NFPK) odtéct kolem 100 miliónů korun do firmy, v níž opět figurují lidé z advokátní kanceláře Šachta&partners. Novinářům to ve středu za NFPK řekl bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

Foto: Milan Malíček, Právo

Členové správní rady Nadačního fondu proti korupci: bývalý rozvědčík Karel Randák, herec Jan Kraus, pivovarník Stanislav Bernard, mluvčí společnosti RSJ Monika Vondráková, člen NERV Tomáš Sedláček a šéf RSJ a zakladatel nadace Karel Janeček

Článek

Právníci jakákoliv obvinění odmítli, Randákova tvrzení označili za nepravdivá a účelově zkreslená. Podezření odmítl i dodavatel bezpečnostního systému, chystá kvůli tomu trestní oznámení.

Zakázku na bezpečnostní systém získalo konsorcium firem Saab Czech a AŽD Praha. Klíčovou roli v obchodu podle Randáka hrála kyperská společnost Amuxalo Corporation Limited, kterou zastupoval David Michal z advokátní kanceláře Šachta & partners. S tou AŽD uzavřela v březnu 2009 smlouvu o dílo.

Firma Amuxalo se pak měla stát subdodavatelem, za svou práci měla dostat odměnu ve výši asi 100 miliónů korun. Ve stejný den společnost Amuxalo ale smlouvu „přeprodala“ za 30 miliónů korun firmě Balkan-Sast Eood, jejímž stoprocentním vlastníkem je společnost AŽD.

„Z uvedeného lze vyslovit hypotézu, že společnost Amuxalo byla účelově vložena do celého obchodu s tím, že bez jakéhokoliv plnění mohla inkasovat částku 70 miliónů korun bez DPH,“ uvedli zástupci nadačního fondu. Podle nich je na této kauze zdokumentován jeden z možných modelů vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Fond veškeré podklady k případu poskytl policii.

"Absurdní, fikce," brání se nařčení

Společnost AŽD zveřejněné informace označila za lživé, chce proto podat na fond trestní oznámení. „Garantuji, že přes společnost AŽD Praha směrem ke společnosti Amuxalo neodtekla ani koruna. Stejně tak naše dceřiná společnost Balkan-Sast nezaplatila ani korunu za ‚přeprodání‘ zakázky, jak tvrdí Nadační fond proti korupci,“ uvedl v prohlášení ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.

Tvrzení fondu odmítli i zástupci Šachta & partners. „Obsah prezentace konkrétních ‚kauz‘ Karla Randáka nelze označit jiným slovem než zcela absurdní. Dramaticky popisovaná subdodavatelská smlouva, jejímž účastníkem měla být společnost Amuxalo a na jejímž základě měla bez jakéhokoliv plnění inkasovat částku 70 miliónů korun, patří do oblasti naprosté fikce,“ uvedli v prohlášení zástupci advokátní kanceláře.

Advokáti ze Šachta už dříve jakákoliv podezření, které nadační fond zveřejnil, odmítli. Jejich jméno bylo spojováno například se sporným kontraktem na nákup jízdenek od firmy Neograph.

Reklama

Výběr článků

Načítám