Hlavní obsah

Šest tisíc hasičů řídí tři tisíce úředníků

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát nemá na hasiče a musí na nich ušetřit miliardy, alespoň podle úsporných záměrů vlády. Zatímco v roce 2008 šlo ze státního rozpočtu na hasičský záchranný sbor 8,9 miliardy, v roce 2014 to má být pouze 5,2 miliardy korun. Na novou techniku a další investice je letos určeno pouze 276 miliónů korun. V roce 2010 to byla ještě miliarda.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Článek

Podle ekonomických analytiků by se však hledání, jak snížit výdaje, mělo zaměřit zejména na tři tisíce zaměstnanců, kteří tvoří řídící a organizační složku Hasičského záchranného sboru. Hasičů, se kterými se setkáváte při požárech, je totiž v republice šest tisíc. Poměr jeden úředník na dva hasiče je podle analytiků pozoruhodný.

Propouštět se ale mají hlavně lidé, kteří jezdí k zásahům, omezovat se mají počty hasičských stanic.

Možná proto se objevují názory, že tzv. úspory jsou začátkem snahy tuto službu privatizovat, říká šéf Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter.

„Lidi, kterým shoří dům, fabrika či dílna, nebude ale redukce sboru zajímat. Navíc hasiči nemohou jít k ohni pěšky
šéf hasičských odborů Zdeněk Oberreiter

Šetřit na hasičích, jak zamýšlí vláda v nejbližších třech letech, by se nemuselo vyplatit a společnost by místo úspor spíše mohla ztratit.

Podle Generálního ředitelství hasičů je poměr jiný, na zhruba 6400 hasičů připadá asi 700 řídících pracovníků.

Hasiči ročně zachrání hodnoty kolem osmi miliard. K tomu je třeba připočítat i jejich asistence při dopravních nehodách, živelních katastrofách, spadlých střechách, stromech atd.

Nesmyslných nápadů je hodně

Nápadů na úspory je hodně, část z nich je přinejmenším diskutabilní. Podle platné legislativy musí být hasiči u ohně do deseti minut. Po úsporách, které by měly zredukovat počet hasičských stanic, bude třeba časy dojezdu pozměnit a bude zase vše v „pořádku“. „Lidi, kterým shoří dům, fabrika či dílna, nebude ale redukce sboru zajímat. Navíc hasiči nemohou jít k ohni pěšky,“ podotýká Oberreiter.

Rok od roku roste cena pohonných hmot. Zvyšuje se i cena speciálních hasiv. Stavějí se stále vyšší budovy, ze zcela nových materiálů. Tomu všemu musí odpovídat hasební technika. Roste i cena speciálních oděvů chránících hasiče.

K ohni také nemůže přijet jen řidič požárního vozu, který by si po zaparkování sám natáhl hadice, pustil do nich vodu a sám uhasil například požár velké průmyslové haly naplněné lahvemi propan-butanu.

Nejezdit ke každé kočce na stromě

Moudrých rad dostávají hasiči hodně. Například tu, aby nejezdili ke každé kočce, která uvízne na stromě a bojí se dolů, či ke každému rampouchu. Takové služby by se měly zpoplatnit a ti, kdož by takovou službu požadovali, by za ni měli platit či si ji objednávat.

Podle Oberreitera však řadu činností již hasiči zpoplatnili. Těžko však zpoplatnit všechny činnosti, jakými je záchrana životů a majetku. Nelze dosti dobře před výjezdem k dopravní nehodě zjišťovat, zda si dotyčný, který leží v troskách auta, službu předplatil.

Šetří se na prevenci

Snaha uspořit za každou cenu se projevuje i při prevenci. Klesá počet preventivních prohlídek a kontrol. Je otázka, zda se to ale státu vyplatí. Každý požár například na diskotéce, která probíhá v nevyhovujících prostorách a kde například chybí únikové východy, může způsobit ztráty na životech. Pak bude na místě otázka pro právníky, kdo za to ponese odpovědnost a bude hradit náklady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám