Hlavní obsah

Nechoďte na zamrzlé Labe, varují ústečtí poříční policisté

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Na některých místech už hladina řeky Labe zamrzla tak, že unese dospělého člověka. Policisté z poříčního oddělení v Ústí nad Labem ale všechny varují, ať se na led na řece lidé raději nevydávají. Místy je kvůli vodním proudům stále slabý. Snadno také praská, protože je v něm mnoho bublin.

Co dělat, když se propadnete ledemVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

„Při proboření pod led je důležité hlavně nezmatkovat, mít ruce nahoře a pokusit se prolámat na pevnější led. Pak je dobré mít u sebe cokoliv ostrého, čím se dá pokusit vyškrábat se nahoru,“ řekl velitel oddělení Dušan Güttner.

Ten varuje všechny lidi, aby se nepokoušeli vůbec na led na Labi vstupovat. „Na řece neplatí to, co na rybníku,“ uvedl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Popraskané ledy na Labi

Jak může takové proboření vypadat, předvedl na Labi policista Hynek Kmoch. Vydal se v neoprenu a s vestou na tenký led, který pod ním zanedlouho praskl. Nakonec se vlastními silami prolámal na pevnější led, na který vylezl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté prořezávají pravidelně led u plovoucích garáží motorových člunů, aby je tlak ledu nepoškodil.

Poříční oddělení policistů v ústecké čtvrti Brná pravidelně v zimě kontroluje i zamrzlé rybníky a vodní plochy, kam chodí lidé bruslit. Údaje o tloušťce ledu zveřejňují na policejních webových stránkách.

Sami jsou i certifikovanými záchranáři a pomáhají ohroženým lidem. Naposledy zachraňoval jeden z policistů probořeného člověka v pátek na jezeře v Píšťanech u Litoměřic.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Promenáda po tenkém ledě

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Hlavně nezmatkovat a prolámat se k tlustšímu ledu

Reklama

Výběr článků

Načítám